Kapitalet höjer hyrorna…

…och staten bostadsbidragen. Så sjöng proggbandet Blå Tåget redan 1972 och lyckades fånga situationen på den svenska bostadsmarknaden runt 50 år senare.

Hyresgästföreningen har under pandemin hållit en rad digitala seminarier. I ett av dem tar de upp skillnaderna mellan Sverige och en rad andra länder, däribland Finland. I Finland, påpekar man i en tweet från den 10 maj, dominerar marknadshyror, samtidigt som bostadsbidragen kostar runt 40 miljarder kronor varje år. Motsvarande siffra i Sverige är fem miljarder.

Andemeningen är att det är ett slöseri med skattepengar att införa marknadshyror och att vi därför inte ska göra samma misstag som Finland.

Det som Hyresgästföreningen i själva verket visar är precis hur kapitalismen och staten fungerar. Kapitalet ökar utsugningen av människor till den grad att de inte längre kan betala och staten skjuter då till pengar för att utsugningen ska fungera. Samma sak gör man på en rad områden, med allt från lönebidrag till olika sorters skatteavdrag. Så fungerar relationen mellan staten och kapitalet – den ena handen vet vad den andra gör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.