Kommunisterna vid La Mano

INRIKES Monumentet La Mano spelar en stor roll i den svenska vänsterns medvetande och i synnerhet för kommunisterna – en majoritet av de spanienfrivilliga var nämligen kommunister. Av denna anledning agerar också kommunisterna regelbundet vid monumentet.

Varje år uppmärksammar LO-distriktet i Stockholm å de spanienfrivilligas vägnar deras insats. Därför bjuder de in alla de organisationer som på ett eller annat sätt har kopplingar till detta. Sveriges Kommunistiska Parti deltar varje år, så även nu trots annorlunda förutsättningar. Nedan följer det tal som partiets representant Barbara Brädefors höll vid monumentet:

”Sveriges Kommunistiska Parti vill med sin närvaro vid monumentet La Mano denna 1 maj hedra de spanienfrivilliga i de Internationella brigaderna. Vi bekräftar deras testamente: att fascismen måste även fortsatt bekämpas. Som Bertolt Brecht har sagt: Hålet som den kröp fram ur är alltjämt fruktbart.

Kampen måste ske ”Bajouna sola bandera”, under samma fana. Det är titeln på en skrift som i november i fjol utgetts av Spaniens kommunistiska arbetarparti (PCTE). Skriften innehåller bidrag av kommunistiska partier från 12 länder, bland dem SKP. Det gemensamma temat är: De internationella brigaderna och den proletära internationalismen.

Jag är född i det fascistiska Tyskland när det spanska inbördeskriget pågick. Samma år dog spanska barn och vuxna när tyska Legion Condor testade sina bomber över samhället Guernica. Men från Tyskland anslöt också tyska antifascister till de internationella brigaderna och kämpade i Thälmann-bataljonen. ”Under samma fana” som de svenska spanienkämparna i Branting-bataljonen.

För ett år sedan talade här min kamrat Simon, 23 år gammal. Våra unga kamrater i partiet och ungdomsförbundet har skaffat sig kunskap om klasskampen i Spanien, om inbördeskriget och Franco-diktaturen. De har träffat spanska ungkommunister. Många vet att 1900-talets fascism inte enbart var diktatorer som Mussolini, Hitler och Franco. Att dessa var redskap för högerkrafter som representerade jordegendom, industri, banker, armén, monarkin och den katolska kyrkan – den ägande klassen som försvarade sin makt med våld.

Dagens unga generation lever i en tid då fascismen får nya ansikten och nya uttryck. Även i dag gäller det att se motståndarna till det arbetande folkets makt.

Leve arbetarnas kampdag!”

Även våra broder- och systerpartier uppmärksammade arbetarnas kampdag vid La Mano genom en manifestation på dagen vid monumentet. De lade ner blommor och höll korta tal och betonade att kommunisterna trots de speciella förhållandena fortsätter att intervenera och kämpa överallt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.