Protester mot polisvåld i Swaziland

POLISBRUTALITET Efter att polisen mördade Thabani Nkomonye dumpade de hans kropp och bärgade hans bil. Därefter anmälde de honom försvunnen och bad om hjälp från allmänheten för att hitta honom. Nu pågår stora protester mot polisvåldet i landet.

Den åttonde maj stoppades Thabanis bil och han sköts till döds av trafikpoliser. De dumpade hans kropp i en skog och tog hans bil i förvar. Därefter anmälde de Thabani försvunnen i ett försök att sopa igen spåren. Några dagar senare hittade familjen hans ruttnande kropp. Bilen, med kulhål och ett saknat däck, hittades i polisens förvar.

Nu pågår stora demonstrationer mot polisvåld i landet. Det är inte första gången detta händer. Landets polis är brutal och är ett viktigt redskap för kungen, vars hårdföra styre håller landets befolkning nere.

Swazilands Kommunistiska Parti deltar aktivt i demonstrationerna. De har uppmanat människor att gå ut på gatorna och protestera. Partiet arbetar självt semi-illegalt och har ofta sina möten i grannlandet Sydafrika, eftersom det inte är säkert i det egna landet.

Polisvåldet är globalt och detta är inte isolerade händelser. Från Rinkeby och Minneapolis till Swaziland och Chile är våldet detsamma. Det är ett uttryck för polisens natur. Om de ska kunna utföra sin uppgift, att bevara kapitalismen, måste de också vilja bruka våld. Detta går ut över vanliga människor.

Video: Swazilands Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.