Utbildningen angrips i Ungern

UTRIKES Det styrande partiet Fidesz med premiärminister Viktor Orbán vid rodret stärker sitt grepp över landets universitet och högskolor, rapporterar den tyska tidningen Der Spiegel.

Universiteten, som visserligen i stor utsträckning tidigare varit statliga, men som ändå varit själva kunnat bestämma över sin verksamhet, knyts nu närmare staten genom att staten får möjlighet att utse så kallade ”stifelseråd”. För medlemskap i dessa råd kommer bara Fidesz-politiker eller andra närstående personer i fråga, vilket kommer cementera partiets inflytande för lång tid framöver, menar Der Spiegel.

Samtidigt får också Kina möjlighet att öppna en filial till Shanghais Fudan-universitet i Budapest. Byggnaden ska byggas av kinesiska arbetare och finansieras av den kinesiska staten, som i utbyte gett Ungern saftiga krediter.

Läs mer:Radiostationen Klubrádiós frekvens tas över av Orbán (Riktpunkt.nu) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.