Val i Madrid – extremhögern starkare

UTRIKES Den 4 maj hölls val till det regionala parlamentet i Madrid och resultatet bjöd på en jordskredseger för det högerextrema Partido Popular (PP), vars politik kännetecknats av motstånd mot corona-restriktioner, samt en våldsam anti-socialism.

Valresultatet innebar att PP mer än fördubblade sitt resultat medan det socialdemokratiska PSOE backade med över 10 procentenheter. När regionpresidenten Isabel Díaz Ayuso utlyste valet förklarade hon att Madrid-borna nu hade att välja mellan frihet och socialism. Därmed satte hon tonen i valrörelsen, som präglades av våld och hot.

Det vänsterpopulistiska partiet Unidas Podemos, där också det eurokommunistiska spanska kommunistpartiet ingår, lyckades vinna ytterligare tre mandat. Partiets ledare, Pablo Iglesias, kallade valresultatet för ett misslyckande. På tisdagskvällen avgick han för att inte vara i vägen för en förnyelse av partiets ledarskap, vilket Reuters rapporterade.

De spanska kommunisterna i Partido Comunista de los Trabajadores de España gick till val på en plattform som utan omsvep förklarade omöjligheten i ett administrera kapitalismen på ett folkvänligt sätt. Det gav inga mandat men har bidragit till att formera partiet som det kommunistiska alternativet i staden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.