Den sista Spanien-kämpen har gått bort

HISTORIA Josep Eduardo Almudéver Mateu var den sista överlevande medlemmen av Internationella brigaderna. Bakom dessa stod den kommunistiska världsrörelsen som lyckades samla tiotusentals frivilliga från hela världen till kamp mot fascismen i Spanien.

När Almudéver var 16 år bodde han i staden Alcásser utanför Valencia. Samma år misslyckades Francos statskupp och inbördeskriget påbörjades. Vid 17 års ålder anslöt han sig till de hastigt organiserade miliserna men skickades hem när det framkom att han inte var myndig. Han gav dock inte upp, utan gick med i de Internationella brigaderna med hjälp av sitt franska medborgarskap.

När brigaderna upplöstes 1938 och brigadisterna skickades hem, valde han att stanna. Han arresterades ett år senare och tillbringade tre år i koncentrationsläger. Han dömdes till döden, likt tiotusentals av sina medfångar, och tvingades regelbundet se på när fascisterna avrättade hans kamrater. Tre år senare släpptes han fri. Han tog sig genast upp i bergen och anslöt sig till den gerilla som fortfarande kämpade mot Franco. 1947 flydde han slutligen till Frankrike.

Från Sverige åkte mellan 500-600 anti-fascister till Spanien, varav den allra största delen var kommunister. Där slogs de i Georg Branting-kompaniet, som var en del av Thälmann-bataljonen. Av dessa skulle en tredjedel hitta sin sista vila i Spanien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.