Smittspridning i grekiska turistorter

UTRIKES Sedan de grekiska turistorterna öppnade den 15 maj har smittspridningen ökat. Samtidigt saknar också de flesta turistorter tillräckligt bra infrastruktur för att hantera sjukdomsfall. Även politiken har skiftat och betoningen ligger nu på det ”individuella ansvaret”.

På kända turistöar, såsom Korfu, Syros och Rhodos, ökar smittspridningen. På Rhodos har smittspridningen ökat med hela 50 procent, enligt Expressen. Trots att regeringen valde att prioritera vaccineringen på turistöarna har man uppenbarligen öppnat upp för tidigt. Öppningen skedde just när landet var på väg in i en tredje våg. Anledningen till detta är pengar – runt en femtedel av Greklands inkomster kommer från turismen.

För att göra läget värre saknar många turistorter sjukhus, intensivvårdsavdelningar, personal, utrustning, ambulanser och annan utrustning. Även den statliga politiken har skiftat. Från att ha handlat om statliga åtgärder ligger nu fokus på det ”individuella ansvaret”, rapporterar den grekiska nyhetsportalen 902. Det är ett fenomen vi mycket väl känner igen från vårt eget land. Här har alla åtgärder individualiserats och staten har genomfört förhållandevis få åtgärder. Resultatet är fler döda i Sverige än i de övriga nordiska länderna sammantaget.

Läs mer: Vad krävs i pandemin? (Riktpunkt) »

Samtidigt är det dock så att många är beroende av turismen för sin överlevnad. Små kaféer, restauranger och hotell lider, trots att turismnäringen i Grekland är koncentrerad i sitt ägande. På detta finns det en rad lösningar, varav den enklaste är att rikta om stödet till dessa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.