Ryssland rustar upp i Medelhavet

UTRIKES Tre militära flygplan av typen Tupolev Tu-22M3 har stationerats vid flygbasen Hmeimim i norra Syrien. Flygplanen har kapacitet att bära kärnvapen och ska utföra träningsflygningar över Medelhavet. Från Hmeimim kan de nå större NATO-baser, som den i Souda Bay i Grekland.

Östra Medelhavet har länge varit en konflikthärd. Utöver den israeliska ockupationen av Palestina, de återkommande krigen mot Libanon och det förgörande kriget i Syrien, så har spänningarna också ökat mellan Grekland och Turkiet. I denna härva av motsättningar ingriper också större aktörer, såsom USA och Ryssland, för att säkra sina intressen.

De många amerikanska militärbaserna i området får nu sällskap av en allt starkare rysk närvaro. Genom att ge sitt stöd till Bashar Al-Assad i Syrien kunde Ryssland inte bara säkra den flottbas man redan hade i landet, utan också bygga ut sin militära närvaro.

Den militära upprustningen tvingas fram av allt skarpare motsättningar inom kapitalismen. Kampen för marknadsandelar, transportrutter och råvaror gör att de kapitalistiska länderna måste angripa varandra. Därför rustar man också upp på alla sidor. Freden är omöjlig under kapitalismen.

Vanliga människor har ingenting annat att se fram emot än ökat lidande. Över vilka bomberna kommer fällas har de senaste angreppen på Gaza visat. Den enda vägen framåt är att göra fredskampen anti-kapitalistisk.

En tanke på “Ryssland rustar upp i Medelhavet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.