Militär konfrontation i Svarta Havet

UTRIKES För några dagar sedan ägde en militär konfrontation mellan Storbritannien och Ryssland rum i Svarta Havet. En brittisk jagare, HMS Defender, hade enligt Ryssland kommit in på ryskt territorialvatten. Storbritannien hävdar däremot att det handlade om en ”oskyldig passage genom ukrainskt vatten i enlighet med internationell rätt”.

Storbritannien har stora intressen i Ukraina och i närområdet, i form av bland annat olja och andra naturresurser. För att skydda sina intressen söker den brittiska staten visa sin styrka och förmåga att ingripa långt ifrån sitt eget lands gränser. Det är utan tvekan en provokation som höjer risken för krig i området. Samtidigt har Riktpunkt tidigare rapporterat om att Ryssland förstärker sin militära kapacitet i Syrien med nya bombplan, kapabla att bära kärnvapen.

När motsättningarna inom den kapitalistiska världen ökar måste också varje kapitalistiskt land söka agera för att stärka sina egna intressen. Det är viktigt att agera mot alla former av krig och krigsförberedelser. Hotet mot freden kan dock aldrig kopplas loss från frågan om kapitalismen. Det är jakten efter profit, naturresurser och marknadsandelar som driver alla länder att rusta upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.