FN-resolution: avsluta blockaden mot Kuba

UTRIKES Onsdagen den 23 juni röstade 184 länder för en FN-resolution om nödvändigheten av att USA:s blockad mot Kuba avslutas. Tre länder lade ner sina röster medan två röstade mot förslaget: USA och Israel.

Men betyder det här överväldigande resultatet att det snart blir slut på den inhumana blockaden mot Kuba? Likadana omröstningar om likadana förslag har ägt rum i FN:s generalförsamling sedan 1992. Vartenda år sedan dess (förutom 2020, då Kuba, på grund av Covid-19, inte kunde lämna in utkast till resolution mot blockaden), har en majoritet röstat för att USA:s blockad behöver avslutas. Bakom den nya resolutionen finns ingen verkställande makt, precis som alla tidigare år.

Tolkningen av omröstningsresultatet får heller inte bli den att nästan alla världens länder motsätter sig USA till fördel för Kubas befolkning. Blockaden ställer upp hinder för att göra affärer med Kuba, affärer som monopolkapitalen ogärna vill avstå.

Kapitalistiska staters röstande för blockadens slut är ingen solidaritetsyttring med det kubanska folket, utan mer sannolikt en markering mot en blockad som resulterar i uteblivna vinster för deras kapitalister.

USA:s blockad har varit förödande för Kuba och den måste upphöra omedelbart. Den innebär bland annat svårigheter för pandemibekämpningen eftersom landet inte kan köpa de nödvändiga kanylerna för att vaccinera sin befolkning. Trots svårigheterna har kuberna visat upp en imponerande solidaritet med världens fattiga genom organiserandet av Henry Reeves-brigaden.

Även om det är en positiv signal att FN:s generalförsamling röstar överväldigande för resolutionen mot blockaden visar historien att det är i bästa fall precis det, en signal. Det är dessutom en signal som inte får tolkas som att de som röstar för kapitalens intresse ställer sig på Kubas och dess befolknings sida.

2 tankar på “FN-resolution: avsluta blockaden mot Kuba

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.