Vad är värst: Covid-19 eller klimatkrisen?

UTRIKES Engelska The Guardian rapporterar nu att pandemins inverkan på människors hälsa och på världsekonomin helt kommer att hamna i skuggan av klimatkrisen som kommer att bli dubbelt så dyr – varje år.

G7-länderna, dvs. Storbritannien, USA, Japan, Kanada, Frankrike, Tyskland och Italien, kommer nämligen att förlora 8,5 procent av BNP per år om temperaturen stiger med 2,6 grader visar en ny studie från bland annat Oxfam. Och det verkar temperaturen vara på väg att göra om man ser på den politik som förs i dagsläget. 

Ekonomierna i G7-länderna minskade i genomsnitt med 4,2 procent i samband med Covid-19. De ekonomiska förlusterna från klimatkrisen i den rika delen av världen skulle alltså bli ungefär lika stora som att drabbas av en Covid-19-liknande kris två gånger per år, och många fattigare länder kommer drabbas ännu värre. 

Det centrala här är inte att kapitalister kommer att förlora sin profit – det är att människor kommer att drivas ut i fattigdom och arbetslöshet i stor skala, och att naturkatastrofer orsakade av klimatkrisen dessutom kommer att drabba den arbetande befolkningen i hela världen hårt. Man behöver också hålla i minnet att kapitalismen inte accepterar ekonomisk kräftgång godvilligt: istället kommer storbolag och stater att slåss med näbbar och klor för sin del av en minskande kaka, något som i sista hand leder till krig om resurser och marknad.

Vi behöver ett socialistiskt samhälle för att komma till rätta med både pandemier och en skenande klimatkatastrof!

Läs mer: Climate crisis to shrink G7 economies twice as much as Covid-19, says research (The Guardian) »

Läs mer: Klimatkrisen dubbelt så dyr som Covid-19 (Supermiljöbloggen) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.