”Bojkotta firandet av Kanadadagen!”

UTRIKES Uttalande från Kanadas Kommunistiska Parti: ”Första juli är inte en dag för festligheter”

Artikeln har tidigare publicerats på In Defence of Communism

De båda fynd man i år gjort av omärkta gravar som tillhör ursprungsbefolkningens barn sänder chockvågor över Kanada och nordamerikanska ursprungsbefolkningssamhällen. Barnen som studerade och bodde på internatskolor från mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet dog långt från sina hem efter att de utsatts för brutala övergrepp, vanvård och försummelse. I flera decennier fördes ursprungsbefolkningens barn i både Kanada och USA systematiskt bort från sina familjer och skickades till internatskolor där de tvingades tillägna sig den euroamerikanska kulturen.

Förra torsdagen rapporterade chefen för Cowessess First Nation, Cadmus Delorme, fynd av 751 omärkta gravar som mestadels tillhör barn till ursprungsbefolkningen på kyrkogården som hör till den före detta indianska internatskolan Marieval, belägen i det sydöstra hörnet av Saskatchewanprovinsen.

I ett uttalande påpekar Kanada Kommunistiska Partis verkställande centralkommitté att ”1 juli inte är en dag för firande” och sluter sig därmed till rösterna som kräver att firandet av ”Kanada-dagen” bojkottas. Partiets uttalande lyder:

De tragiska fynden av 751 omärkta gravar på platsen för den tidigare internatskolan Marieval i Saskatchewan är en kraftfull påminnelse om att detta inte bara var ett ”mörkt kapitel” i Kanadas historia. I över ett århundrade utgjorde dessa institutioner en central del av den vita överhöghetens strävan att vid sidan av folkmord assimilera urinvånare genom att förstöra språk, kulturella traditioner och andliga trosföreställningar. Dagens imperialistiska kanadensiska stat har sitt ursprung i det koloniala beslagtagandet av ursprungsbefolkningens mark och den kapitalistiska exploateringen av arbetarklassen, vilket bringar enorma rikedomar till en handfull miljonärer och miljardärer, men död och förödelse till First Nations, metiser och inuiter. (First Nation används i Kanada istället för den tidigare beteckningen ”indianer”, metiser är en blandad vit och First nation-befolkning, över. anm.).

Den här historien är ingen hemlighet – den är en integrerad del av ursprungsbefolkningens historiekunskaper och det är ett fullt dokumenterat forskningsämne för ett växande antal forskare. Sannings- och försoningskommissionen (Truth and Reconciliation Commission, TRC) rapporterade för sex år sedan att man kände till att tusentals barn från ursprungsbefolkningen hade dött i internatskolorna och att det faktiska antalet var ännu högre. Samma resultat kunde man finna i rapporterna ”Återkräv makt och plats: Slutrapporten om den nationella undersökningen om saknade och mördade kvinnor och flickor tillhörande ursprungsbefolkningen.”

Bland TRC:s ”Uppmaningar till handling” fanns en serie specifika krav i kategorin ”Saknade barn och gravplastinformation”. Dessa inkluderar fullständiga avslöjanden av alla relevanta register över ursprungsbefolkningsbarns död, tillräckliga statliga resurser för att utveckla och underhålla dödsregistret för nationella internatskolor som upprättats av TRC och är ett online-register över internatskolekyrkogårdar, och en rad andra åtgärder för att bevara minnet av gravplatser.

Premiärminister Trudeau lovade att till fullo genomföra TRC:s uppmaningar till handling, men majoriteten av dessa har inte genomförts, fastän hans regering spenderar miljarder på stöd till den fossila bränsleindustrin och på militära bombflygplan och andra krigsvapen. Över tid har First Nations använt sina egna resurser för den teknik som är nödvändig för att identifiera de omärkta gravarna vid Kamloops, Marieval och andra internatskolor

De skamliga handlingarna som begåtts av Justin Trudeau och generationer av kanadensiska politiker har lett till den nuvarande situationen, och bojkottandet av aktiviteter i samband med Kanadadagen över hela landet som krävts av rörelsen Idle No More (Cancel Canada Day – idlenomore.ca) och ursprungsbefolkningen. Den 1 juli är inte en dag för firande – den måste vara ett tillfälle att reflektera över den verkliga historien om rasism och folkmord i Kanada.

Kanadas Kommunistiska Parti sänder vårt djupaste deltagande till alla ursprungsbefolkningar som drabbas av de pågående konsekvenserna av internatskolesystemet, bortförandet av barn från ursprungsbefolkningar från deras familjer och annan rasistisk politik och handlingar som utförts av den kanadensiska staten. Vi upprepar vårt starka engagemang för kampen för att till fullo genomföra TRC:s uppmaningar till handling och rekommendationerna i rapporten ”Återkräv makt och plats”.

Kanadas Kommunistiska Partis verkställande centralkommitté

Översättning av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.