Kanada: extremhetta och skogsbränder

UTRIKES Den senaste veckan har västra Kanada drabbats av de högsta temperaturerna någonsin. Extremhetta med uppemot 50 grader har lett till flera dödsfall och senast till skogsbränder. 

I staden Lytton, en av de städer som drabbats hårdast av hettan, uppmättes temperaturer på 49,6 grader. Samma stad drabbades efter några dagars extrem värme av en skogsbrand, som på 15 minuter slukade hela staden, rapporterar SVT. Alla boende ska ha hunnit evakuera.

Samtidigt härjar skogsbränder på ett flertal andra ställen i delstaten British Columbia. Enligt räddningstjänsten har bränderna startat på grund av blixtnedslag medan hettan och torkan bidragit till deras snabba spridning. Runt städerna Kamloops, Caribou och Liluet brinner det och myndigheterna har bett om hjälp från granndelstater.

Inte bara i Kanada har vädret avvikit från det normala. I Frankrike har hagelstormar överraskat i de östra delarna av landet och i Moskva avlöstes en värmebölja av extrem nederbörd. Det alltmer instabila klimatet leder inte bara till extremt väder på olika platser, utan havsnivån väntas också stiga med en meter i Europa under detta sekel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.