Lev under socialismen eller lev under vatten!

Forskare från Europas samlade vetenskapsakademier, EASAC, skriver i en ny rapport att havsnivån kan stiga med en meter i Europa under detta sekel.

Leif Andersson, professor i marin kemi vid Göteborgs universitet, menar att det finns flera tecken på att havens volymökning underskattats. Det enda som skulle hjälpa är en drastisk minskning av utsläppet av växthusgaser.

I rapporten har han tillsammans med 16 andra forskare inom EASAC sammanfattat forskningsläget om hur Nordatlanten påverkas av klimatförändringarna – och hur det i sin tur kan påverka livet i Europas länder.

Om man inte lyckas följa målen för globala utsläpp av växthusgaser från Parisavtalet så kan alltså havsnivån stiga med en meter längs de europeiska kusterna under detta århundrade. Rapporten visar att Europa tyvärr ligger särskilt illa till – det är nämligen så att ismassorna vid Antarktis än så länge drar vattenmassorna mot sydpolen, men om sydpolens glaciärer fortsätter att smälta i ökande takt minskar den dragningskraften. Då kommer vattenmassorna istället att börja röra sig norrut. Andra konsekvenser är att tillgången på fisk påverkas i takt med att haven blir varmare och surare, och förändrade vindar och nederbördsmönster kan förändra förutsättningarna för vindkraft och vattenkraft.

Den viktigaste slutsatsen, menar Leif Andersson, är att havet är ett enormt komplext system där mängder av processer har samverkat i miljoner år för att fungera så som vi är vana vid. Om de processerna störts kan det bli kedjereaktioner med svåra konsekvenser.

Ja, valet tycks ju förbluffande självklart för oss: Lev under socialismen eller lev under vatten!

Läs mer om havshöjningen: Europeiska forskare varnar för havshöjningar (Aftonbladet) »

3 tankar på “Lev under socialismen eller lev under vatten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.