Radio Kommunist: Tio år efter Utöya

PARTIET Ett nytt avsnitt av Radio Kommunist har publicerats. I det diskuterar Jan och Victor terrorattentatet på Utöya för tio år sedan. Dessutom tar de upp statlig lönedumpning och situationen för gästarbetare i Qatar.

Anders Behring Breivik kallade sig ”marxist hunter” och hans hänsynslösa våld riktade sig mot arbetarrörelsen. Man har under de tio år som gått sedan den tragiska händelsen försökt avpolitisera terrordådet. Trots att det i högsta grad en politisk handling. Brevik var synnerligen politiskt medveten person som tidigare under tio år varit medlem i systerpartiet till Sverigedemokraterna, Fremskrittspartiet. Därifrån skapades hans politiska medvetenhet, en medvetenhet som utgår från att kapitalismen är det enda möjliga.

Det hände i Norge men skulle lika bra kunna hända i vilket annat Europeiskt land, även i Sverige. Det hände också men inte i med samma dramatiska omfattning som i Norge. Flyktingförläggningar brändes och invandrare misshandlades och politiskt aktiva vänstermänniskor utsattes för olika former av terror.

Nu fanns det säkert många som hoppades att händelsen skulle leda till en tankeställare bland riksdagspartierna. Men istället har man nu vikit ner sig och låter Sverigedemokraterna bestämma agendan och vad som skall diskuteras. Och allt motstånd stämplas som motstånd mot yttrandefriheten.

Nu sitter Breiviks åsiktsfränder i riksdagen och i regeringar runt om i Europa

Och SD liksom de andra partierna agerar utifrån kapitalets intressen. Istället för att diskutera de 500 miljarder som de har skurit ner i den offentliga sektorn de senaste 20 åren påstår de att de satsar på än skola, än sjukvård, bostäder m.m..  Men trots deras påstådda satsningar är resultatet minskade resurser.

Den som tvivlar på det kan ju bara se vad hände vid pandemins utbrott, alla resurser var eliminerade genom nedskärningar och privatiseringar.  De gamla förvägrades sjukhusvård i de flesta regioner, trots att man påstår sig slå vakt om de äldre människorna. Deras dubbla budskap är bara ett sätt att dölja deras totala anpassning till storfinans och monopolkapitalet.

Dessutom en del om arbetslösheten och lönedumpningen som organiseras av staten och de kriminella företagen i symbios. Och om situationen för gästarbetarna i Qatar.

Kontakta Radio Kommunist via radio@kommunist.se eller på telefonnummer 040-692 83 84

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.