Tyskland: DKP får ställa upp i val

UTRIKES På grund av teknikaliteter kunde den tyska valmyndigheten förbjuda de tyska kommunisterna i Deutsche Kommunistische Partei (DKP) att ställa upp i valet i höst. Efter omfattande solidaritet har dock författningsdomstolen rivit upp beslutet och DKP kan nu ställa upp i valet och riskerar inte längre att fråntas sin status som parti, vilket den tyska tidningen Junge Welt var först med att rapportera.

På grund av att partiet varit sent med att lämna in sina räkenskaper till valmyndigheten beslutade den att frånta partiet dess status och förbjuda det att ställa upp i val. DKP överklagade omedelbart beslutet och en omfattande kampanj i solidaritet med partiet startade. En mängd organisationer och partier i Tyskland uttalade sitt stöd och runt om i världen reagerade den kommunistiska rörelsen kraftfullt. Även Sveriges Kommunistiska Parti uttalade sig till stöd för DKP.

Delaktig i beslutet att förbjuda DKP var representanter för Die Linke, den tyska motsvarigheten till Vänsterpartiet. De röstade för ett förbud samtidigt som de i ett uttalande bedömer beslutet som ”politiskt oriktigt”. De försöker därmed skyla över sin egen roll i förbudet och samtidigt anta rollen som demokratins försvarare – de säger en sak men gör motsatsen.

DKPs ordförande, Patrik Köbele, säger i ett uttalande att solidariteten och vinsten innebär att man måste ”gå in i valkampen med all kraft, för att kämpa för vårt politiska innehåll och att stärka DKP”.

I september äger valen till det tyska parlamentet rum.

En tanke på “Tyskland: DKP får ställa upp i val

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.