Repression mot ryska kommunister

UTRIKES Inför valen till Duman har den ryska staten riktat hårda angrepp mot den kommunistiska rörelsen i valet. Både byråkratiska ingrepp och regelrätta polisattacker har organiserats mot kommunistpartiet KPRF.

De ryska borgerliga myndigheterna har stängt av två kommunistiska kandidater, Nikolai Platochkin och Pavel Grudinin, att delta i valet till Duman. Även Nikolai Bondarenko, från samma parti, hotas i skrivande stund av avstängning.

Det pågår just nu en massiv nedsmutsningskampanj från olika håll mot kandidaternas deltagande i valet till Duman om cirka två månader. KPRF, och givetvis kandidaterna, förnekar kraftigt att de har brutit mot någon lag.

Sergej Udaltsov, en mycket känd rysk socialist som suttit flera år i fängelse på grund av hans åsikter, säger på Facebook att allt är fabricerat. Han säger att Grudinins avstängning är ett tecken på att myndigheterna befarar att Putis parti ’Enade Ryssland’ kommer att lida ett stort nederlag. Så det är därför som de attackerar dessa kandidater, KPRF och andra vänsterrörelser.

De ryska myndigheterna attackerar och trakasserar även andra socialistiska kandidater, såsom Anastasia Udaltsova, Sergej Udaltsov hustru. Även hon ställer upp som kandidat för KPRF. För några dagar sedan greps Udaltsova tillsammans med tio andra men släpptes senare.

Igår, den 30 juli, vid ett valmöte om kravet på rättvisa val, trakasserade polisen valmötesdeltagarna och menade att dessa bröt mot rysk lag. Polisen förde bort cirka 15 människor.

Manipulation och rättvisa val

De ryska myndigheterna försöker manipulera valet genom att inte tillåta videoövervakning av vallokaler och genom att se till att personer med likadana eller snarlika namn som kommunisterna ställa upp i valet försöker de lura folk att inte lägga sin röst på kommunisterna. Det finns till exempel en person med namnet ’Anna Udalova’ med på samma lista som Anastasia Udaltsov är uppskriven på.

Tidigare har även partiets manifestationer angripits av välbeväpnad kravallpolis och det är uppenbart att de styrande i Ryssland ser ett hot i kommunisterna, som lyckas mobilisera allt fler.

Som kommunister måste vi fördöma de ryska borgerliga myndigheternas förföljelser av kommunister, och vi måste också kräva att de tre kandidaterna från KPRF skall få delta i valet till den ryska Duman och att rättvisa val ska hållas.

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.