Afghanistan i händerna på talibanerna

Av Nikos Mottas, först publicerat 17 aug. på In Defense of Communism

UTRIKES Kaos råder i Kabul när talibanerna återtar Afghanistan. 20 år efter NATO:s och USA:s imperialistiska intervention i landet drabbas Afghanistans folk av de förfärande konsekvenserna. Slagorden om ”frihet, säkerhet, demokrati och fred” som USA-imperialisterna och deras allierande använde som en förevändning för invasionen 2001 i det så kallade ”kriget mot terrorismen” har visat sig vara tomma löften.

Det faktum att den USA-stödda afghanska regeringen har kapitulerat för talibanerna utan motstånd är det tydligaste tecknet på att regeringen enbart var en stödfunktion för den imperialistiska ockupationen av landet. Så snart USA bestämde sig för att dra tillbaka sina trupper kollapsade ”regeringen” i Kabul som ett korthus.

De amerikanska regeringarna och deras europeiska allierade bär det överväldigande ansvaret för den tragedi som folket i Afghanistan upplever idag. Den kriminella imperialistiska invasionen 2001, som Bush-regeringen och dess NATO-allierade genomförde, hade inget att göra med ”kriget mot terrorismen” eller ”att bygga demokrati”. Det enda skälet till interventionen var kontrollen över betydelsefulla geostrategiska områden, energiresurser och transportrutter för de US-amerikanska monopolen.

När målet var uppnått och fokus för USA:s utrikespolitik vände sig mot andra områden, beslutade Biden-administrationen i april att dra tillbaka amerikanska trupper från Afghanistan. I den större bilden av USA:s och EU:s konkurrens med andra stormakter, som Ryssland och Kina, var det nödvändigt för USA att flytta militär personal och utrustning till andra områden, som Baltikum, Svarta havet och Sydkinesiska sjön.

När Bin Laden var en "antisovjetisk krigare", 1993.
När Bin Laden var en ”antisovjetisk krigare”, 1993.

Afghanistan är nu återigen i talibanernas händer. Det är samma fanatiska jihadister som tränades och beväpnades av USA och dess allierade på 1980-talet, för att de skulle vända sig mot Sovjetunionen. Talibanernas väg till makten på 1990-talet, med värdefull hjälp från USA och dess underrättelsetjänst CIA, var resultatet av Folkrepubliken Afghanistans sammanbrott.

I kriget mot socialismen-kommunismen skapade och gödde USA ett monster, som 2001 fördömdes som ett ”terroristhot” för att rättfärdiga den imperialistiska interventionen i landet.

I dag kan den skenbara oron hos USA:s och EU: regeringar för talibanernas återkomst och Afghanistans framtid bara uppfattas som grovt hyckleri. De bär själva ansvaret för den aktuella situationen i landet. De arbetande människorna, folket i varje land, måste fördöma den imperialistiska propagandan. Brottet mot Afghanistans folk får inte glömmas, det är en konstant påminnelse om imperialismens barbari och fasor.

Övers. Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.