Extremsommarens bränder och katastrofer

KLIMAT Vi ser det hända i vår tid och i vår närhet – och ändå är det som om vi inte förmår reagera med kraft. Kapitalismen är dödlig, profitjakten föröder vår jord och vi går mot en framtid där klimatet är utom mänsklighetens kontroll.

Nu förstörs enorma landarealer i Grekland och Turkiet, människor dör eller skadas, lågorna stiger mot skyn och förorterna i Athen evakueras – längs kusterna och på öarna flyr folk till sjöss, ofta det enda sättet att komma undan bränder av en storlek som inte tidigare skådats. I dagarna lyckades man i sista stund hindra elden från att sluka Olympia, platsen där de antika olympiska spelen hölls under mer än ett årtusende och en av de viktigaste antika fornlämningarna i Grekland. Släckningsarbetarna kämpar heroiskt, och en av dem kallar det för apokalypsen, det är domedagen som har kommit. Han har inte helt fel: det är början på ett totalhaveri för den samhällsordning vi lever under. Vi behöver inga talibaner som spränger vår kulturhistoria i bitar som de gjorde i Palmyra – vi blir historielösa alldeles på egen hand.
 
Men klimatkrisen drabbar inte bara Europa. I sydöstra Kazakstan har extremvärme och svår torka lett till en omfattande kris för hästnäringen – regionen har förvandlats till en hästkyrkogård,  där djuren törstar ihjäl.Medeltemperaturen i Kazakstan stiger med 0,3 grader varje decennium, vilket betyder att den skenar mot nivåer som gör Parisavtalet skrattretande. Såhär kan man fortsätta: extrem torka har lett till en jordbrukskatastrof i Kalifornien, där motorvägarna kantas av uttorkade sjöar, samtidigt som stor skogsbränder rasar på olika håll i landet, och i Sibirien ligger röken från bränderna tung över området Sacha-Jakutien, där huvudstadens flygplats är stängd: det är den varmaste sommaren på 150 år och dess konsekvenserråder här, när 247 000 hektar skog står i lågor.

Klimatflyktingar

Det värsta är att vi än så länge har vi bara sett början på krisen. Det väntar exempelvis extremtemperaturer på uppemot 60 grader i Mellanöstern och Nordafrika i framtiden om koldioxidutsläppen fortsätter uppåt, och till och med om utsläppen går mot noll kommer livsfarliga värmeböljor att bli det nya normala i området rapporterar en studie. Samtidigt fungerar städerna som ”värme-öar” där det blir ännu värre – och ändå skenar urbaniseringen lika fort som temperaturen i en värld där människor drivs till de stora städerna slumområden för att överleva. Det här kommer att generera strömmar av klimatflyktingar som kommer att försöka ta sig från områden där man inte längre kan leva.  Reaktionen i Europa kan vi få en försmak av idag: stängda gränser, inhuman flyktingpolitik och total rättslöshet.

Den ”gröna kapitalism” som förespråkas idag är ingen lösning. Det går inte att göra miljökampen profitabel: de gröna kapitalisterna tar igen det de förlorar på karusellen genom att utnyttja gungorna till bristningsgränsen. Vad vi behöver idag är ett kommunistiskt parti som inser vikten av miljökrisen som en ödesfråga för mänskligheten – en ödesfråga som inte kan få en lösning inom ramen för kapitalismen, en ödesfråga som kräver en revolutionär miljöpolitik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.