Tema Afghanistan på Riktpunkts hemsida

UTRIKES Afghanistan har diskuterats flitigt i medierna sedan talibanerna tog makten i landet. Den gängse mediabilden ger dock knappast en sanningsenlig bild av händelserna och historien. Därför har vi samlat alla artiklar vi publicerat i ämnet på ett ställe för att göra dem ännu mer tillgängliga!

Bland artiklarna finns både historiska tillbakablickar som lyfter fram den väg som Afghanistan hade kunnat vandra om inte imperialismen satt stopp för den. Med US-amerikanskt och kinesiskt stöd motades socialismen tillbaka och islamismen kunde stärka sitt grepp över landet. Det är något som nästan alltid glöms bort i diskussionen om Afghanistan.

Spolar vi fram till idag så ser vi hur landet slits sönder av motsättningarna mellan världens stormakter – Kina å ena sidan och USA å den andra. Lägre ner i hierarkin har andra länder också sina intressen med i spelet och det är dessa som i hög utsträckning styr utvecklingen i landet. För att kunna förstå Afghanistan måste man förstå landet i sitt sammanhang, som ett strategiskt viktigt land för imperialismen.

Missa därför inte Riktpunkts rapportering, som garanterat går bortom de berättelser som borgerlig media väver ihop!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.