Aktivister protesterar mot kuppen i Sudan

UTRIKES Idag kallar aktivister till protest mot militärkuppen i Sudan. Man hoppas att människorna ska gå man ur huse för att protestera mot kuppen som ägde rum 27 oktober och vända sig mot kuppmakarnas våld. Ungefär 30 människor har omkommit efter att säkerhetsstyrkorna tidigare attackerade protester med skarpa skott och tårgas.

Ledare för kuppen är general Abdel Fattah al-Burhan, och nu är planen att militärer och tekniska administratörer ska leda landet fram till sommaren 2023, när kuppmakarna påstår att demokratiska val ska hållas.

Redan 2019 störtades Sudans president Omar al-Bashir efter omfattande protester, och ett övergångsstyre infördes, med den nuvarande kuppgeneralen som ordförande. Abdel Fattah al-Burhan har nu utlyst undantagstillstånd i landet och meddelar att både regeringen och det styrande rådet har upplösts.

Riktpunkt har tidigare rapporterat om det sudanesiska kommunistpartiets maning till civil olydnad i landet för kamp mot militärkuppen och deras uppmaning till internationell solidaritet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.