Militärkupp i Sudan – kommunisterna manar till solidaritet

UTRIKES Under måndagsmorgonen ägde en militärkupp rum i Sudan. Den leddes av generalen Abdel Fattah och har redan inlett massarresteringar av politiska motståndare. Det sudanesiska kommunistpartiet manar till solidaritet från omvärlden och till en politisk strejk i landet.

I ett uttalande skriver partiet att polisen och militären omedelbart inledde en arresteringskampanj och man väntar en upptrappning. Både ministrar och politiker har arresterats och premiärministerns bostad har omringats av pansarvagnar.

Som svar på kuppen manar kommunisterna i landet ”alla krafter som står med de civila myndigheterna att genomföra en politisk strejk och att organisera civil olydnad tills kuppen är besegrad.” Man manar också den internationella kommunistiska rörelsen att visa solidaritet med de som kämpar mot kuppen och om utsätts för kuppmakarnas repression.

Riktpunkt har tidigare rapporterat om hur landets slitits mellan den US-amerikanska och kinesiska imperialismen, som har inneburit enorma svårigheter för befolkningen och som underblåst konflikterna i landet.

En tanke på “Militärkupp i Sudan – kommunisterna manar till solidaritet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.