Örebros offentliga toaletter stängs – har använts som sovplatser

INRIKES I Örebro har kommunledningen beslutat att stänga stadens offentliga toaletter. Vissa helt och hållet, andra bara nattetid. Varför? För att hemlösa har fräckheten att sova där för att undvika kylan. Detta meddelar Örebro kommun i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet beklagar sig Anders Olsson, ordförande för Tekniska nämnden över att de inte längre kan erbjuda toaletter och han menar att de har ”full förståelse för de konsekvenser det får”. Med största sannolikhet menar han inte förfrusna hemlösa, utan kissnödiga turister och flanörer.

Resonemanget är värdigt ett ruttet samhällssystem som varken kan eller är intresserat av att tillgodose människors grundläggande sociala behov. Det är inte hemlösheten som stör kommunen och Anders Olsson, utan att de hemlösa inte är hemlösa någon annanstans. Helst ska de vara tysta och inte ställa till med något.

För att mildra beslutet och få det att verka rimligt lyfter kommunen även upp frågan om kriminalitet. I och omkring toaletterna begås kriminella handlingar. Att åtgärden dock är riktad mot de hemlösa råder det inget tvivel om – kommunen menar att ”[k]riminalitet och missbruk förekommer också”, som ett komplement till att toaletterna används av de hemlösa.

I Örebro styr sedan valet 2018 en koalition bestående Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.