Brittisk säkerhetstjänst uppmuntrade till mord på kommunister i Indonesien

TEORI & HISTORIA I nyligen offentliggjorda dokument från det brittiska Foreign Office framgår hur brittiska diplomater uppmuntrade till att eliminera de indonesiska kommunisterna och deras organisationer. Detta rapporterar The Guardian.

Massmordet på de indonesiska kommunisterna i mitten på 60-talet ledde till mellan en och tre miljoner människors död. Det starka indonesiska kommunistpartiet PKI växte och motsättningarna i samhället blev skarpare. Inför skräcken över ett kommunistiskt maktövertagande reagerade delar av militären och avsatte i en kupp den progressiva presidenten Sukarno och utrotade bokstavligt talat den kommunistiska rörelsen i landet.

Sukarno hade lett landet sedan andra världskrigets slut och landets självständighet. Under 60-talet vände han sig på ett tydligare sätt till kommunisterna och fick stöd av både Sovjet och Kina. Det resulterade i en militärkupp 1967 där han ersattes av en av sina generaler, Suharno. 

Den utländska hetsen mot kommunisterna

Det fanns stora intressen i Indonesien och landet ligger strategiskt till. Dessutom är det stort. Därför agerade ett flertal länder för att säkra landet för imperialismen. 

Inte bara Storbritannien utan även Australien och USA kom att understödja den indonesiska arméns framfart. Den australiensiska ambassadören Shann uttalande bland annat sin förhoppning att armén skulle agera beslutsamt. Även landets premiärminister uttryckte sin tillfredsställelse med vägen landet tog.

Som om det inte räckte garanterade den australiensiska armén, som då var aktiv på Borneo, att den indonesiska armén inte behövde oroa sig utan ”helt säkert kunde använda sina styrkor för vilka ändamål de ville” – det vill säga, mörda kommunister.

En viktig insats gjorde de australiensiska TV- och radiokanalerna som drog igång enorma propagandakampanjer där man, enligt instruktioner från utrikesministeriet, ansträngde sig för att måla upp kommunisterna som drivande bakom en kupp mot Sukarno. Den australiensiska radio arbetade inte bara i det egna landet, utan Radio Australia var en av de mest populära radiokanalerna i Indonesien och därmed också ett effektivt propagandaverktyg.

Den US-amerikanska hjälpen var ännu mer handfast och utöver stöd likt den Australien gav, lämnade den US-amerikanska ambassaden över dödslistor till armén och man försåg armén med utrustning.

Den brittiska insatsen mot kommunismen

Nu framkommer alltså att även britterna gjorde sitt i kampen mot kommunismen. Långt före själva massmordet började hetsen och i början av 60-talet uppmanade britterna framstående indonesier att ”skära ut den kommunistiska cancern”.

När väl massakrerna påbörjades uppmanade brittiska tjänstemän armén att ”eliminera PKI och alla kommunistiska organisationer” och att ”nationen skulle vara i fara så länge som de kommunistiska ledarna var fria och deras kader tillåtna att gå ostraffade”.

För att ytterligare förstärka detta upprättade man radiostationer i Malaysia som kunde sända över Indonesien och man började publicera nyhetsbrev och tidningar som man spred över landet. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.