Indonesien skärper straffen för kommunistisk verksamhet

UTRIKES I ett nytt lagförslag som uppdaterar den indonesiska brottsbalken har kommunistisk verksamhet belagts med fleråriga straff. Samtidigt skärps också de religiösa kraven på människorna och samlag utanför äktenskapet förbjuds också.

Lagen har rönt mycken kritik från borgerligt håll och bland annat Human Rights Watch har riktat kritik mot lagen som man menar ”inkräktar på kvinnors, religiösa minoriteters och HBTQ-personers rättigheter och underminerar yttrande- och organisationsfriheten”. Inte heller i svenska medier får repressionen mot kommunismen någon uppmärksamhet och i bland annat SVT fokuserar man på att utomäktenskapligt samlag förbjuds.

De nya straffen för medlemskap i en kommunistisk organisation kommer att uppgå till 10 år och straffet för att sprida kommunistiska idéer verkar hamna på fyra år.

Anti-kommunismen i Indonesien är väldigt stark och hela den nuvarande staten bygger på kampen mot kommunismen, som har sin grund i massakern på mer än en miljon kommunister 1965-66. Under dessa år slog militären till mot Indonesiens Kommunistiska Parti, som då var ett av världens största kommunistiska partier, och mördade utan urskillning. 

Nyligen avslöjades också den viktiga roll som framför allt de brittiska och amerikanska säkerhetstjänsterna spelade i morden. Man överlämnade bland annat dödslistor till den indonesiska armén och bidrog med utrustning för morden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.