Inget mer kaffe! Klimatförändringarna drabbar utvecklingsländernas grödor

KLIMAT Inget mer kaffe! Klimatförändringarna kommer att drabba utvecklingsländernas grödor hårt, visar en studie som beställts av organisationen Fairtrade. En sammanfattning av rapporten visar att viktiga grödor som kaffe, te, bananer, kakao, bomull och sockerrör kommer att drabbas allvarligt av de ökande utsläppen av växthusgaser.

Forskarna tittade på klimatförändringarnas effekter i två olika utsläppsscenarier –  RCP 8,4 och PCP 4,5 –   som tagits fram av FN:s klimatpanel och fokuserade på effekten på olika grödor som odlas i fattiga länder i tredje världen och är en viktig del av deras ekonomi .

Följderna blir mycket svåra redan år 2050 om utvecklingen tillåts fortsätta enligt det värsta scenariot RCP 8,5, där ingen klimatpolitik alls förs, och världen bara fortsätter som förut. Grödorna blir svåra eller omöjliga att odla, med ekonomisk katastrof för både odlare och anställda som följd. Problemen orsakas främst av ökad värme, allt fler perioder med extrema temperaturer och längre torrperioder. Men även i det mer gynnsamma scenariet RCP 4,5 drabbas flera olika grödor, främst kaffe och bananer.

Juan Pablo Solís, rådgivare för klimat och miljö på Fairtrade International, säger att det internationella samfundet måste engagera sig för klimatåtgärder för att skydda odlarnas försörjning och bevara miljön. Samtidigt står det klart att de jordbrukare som drabbas värst bor i länder som bidragit allra minst till de klimatförändringar som nu hotar dem inom en nära framtid.

Så står vi inför ytterligare en katastrofvarning i kapitalismens förstörelsespiral, en åskådlig konkretisering av rapporten från FN:s klimatpanel som vi tidigare skrev om i Riktpunkt, och den revolutionära miljökampen är viktigare än någonsin – kapitalismen kan aldrig bringas att agera ansvarsfullt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.