Val i Venezuela – statens angrepp på kommunisterna ökar

UTRIKES I Venezuela genomfördes nyligen regionalval och resultatet blev en stor seger för det styrande PSUV, som vann i ett överväldigande antal delstater. Den borgerliga oppositionen kunde ta hem ett fåtal. För kommunisternas del kunde även de slå rekord – inget annat parti fick lika många kandidater diskvalificerade!

Bara några timmar innan vallokalerna öppnade beslutade myndigheterna att stryka sex av kommunisternas kandidater. Sammanlagt förhindrade myndigheterna därmed fjorton av partiets kandidater att ställa upp. Det betyder att kommunistpartiet är det parti med flest strukna kandidater i valet.

Trots sabotagen kunde kommunisternas valallians Alternativa Popular Revolucionaria registrera vissa framgångar. I den nordvästra delstaten Portuguesa ökade man till över 10 procent. Resultaten för kommunalvalen har ännu inte tillkännagivits.

Riktpunkt har tidigare rapporterat om de angrepp som riktats mot landets kommunister efter att man brutit med det styrande partiet PSUV. När partiets representanter ska tala stryps sändningarna och på gatorna riskerar kommunisterna hela tiden att skjutas ner, samtidigt som de inte får det skydd de behöver från staten.

4 tankar på “Val i Venezuela – statens angrepp på kommunisterna ökar

 1. The Maduro regime has intensified its policy of repression and marginalisation of Alternativa Popular Revolucionaria and the PCV because many workers (specially in the oil and public sectors) and ordinary Venezuelans have reacted positively to the demands expressed by communist candidates in the elections: (1) Index wages to cost of food, (2) Restore workers rights as defined by legislation enacted under Chavez, (3) stop repression and detentions against workers who denounce the systematic derogation of their rights.

  There are currently at least 150 to 200 workers who have been detained by the Maduro regime for complaining about deterioration of workers rights to living wages and working conditions. These workers MUST be freed.

 2. När politik utvecklas i en stat eller ett land uppkommer inte sällan motsättningar. I Venezuela har den s.k. Bolivarianska revolutionen inneburit stora framgångar – men även bakslag. Framgångar har noterats inom bostadspolitiken och infrastruktur och media. Även alfabetiseringskampanjer har genomförts.
  Chavez och Maduro har varit frontalfigurer under ett antal år. Samarbete mellan partier och folkliga rörelser på vänsterkanten har utgjort grundval. På minussidan har funnits den store grannens försök att splittra landet genom att skapa en opposition inom Venezuela. Allt för att splittra det folket byggt upp tillsammans – både andligt och materiellt.
  I artikeln ovan skrivs inget om varför kommunistpartiet lämnar det samarbete som funnits. Det finns i artikeln inget om varför kandidater strukits inför valen.
  Motsättningarna i en svår tid borde – kan man tycka som betraktare utifrån – kunna överbryggas, så att allt inte går om intet. Splittring torde bara USA-imperialismen tjäna på.

  1. Hej Kjell!

   I artikeln finns länkar till artiklar som ger svar på de frågor du ställer.

   Här en artikel om varför kommunisterna bröt med PSUV: https://riktpunkt.nu/2020/08/venezuelas-kommunister-bryter-med-maduro/

   Här en artikel om diskvalificeringen av kommunisternas kandidater, som genomförts antingen utan förklaring eller med byråkratiska vändningar: https://prensapcv.wordpress.com/2021/11/17/continua-la-caceria-gubernamental-contra-las-candidaturas-del-pcv-cne-ejecuta-seis-nuevas-inhabilitaciones/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.