Valscenariot i Chile

UTRIKES I början på veckan skrev Riktpunkt om valresultatet i presidentvalet i Chile.

Två dagar efter valet fick Riktpunkt ett brev från chefredaktören på den chilenska tidningen El Siglo, Hugo Guzman, med en analys av valscenariot i Chile. Vi återger det här i förkortad version:

Det mest kontroversiella och överraskande med president- och parlamentsvalen den 21 november i Chile var extremhögerns och den traditionella högerns konsekventa politiska/valtekniska framgång. De vann den första presidentomgången och var nära att få 50 % i senaten och underhuset.

Gabriel Boric presidentkandidat för ”Apruebo dignidad”, valalliansen mellan Chiles KP och Socialisterna) var två poäng bakom högerextrema José Antonio Kast. Det betyder att Boric och de krafter som stöder honom har den uppenbara utmaningen att övervinna de två procentpoäng som skiljer honom från Kast, och för detta måste Boricha förmåga att få stöd från den del av väljarkåren som vi definierar som socialdemokratin, Kristdemokraterna, de progressiva, vissa liberala sektorer, men även vänsterorienterade som inte röstade på honom i första omgången. Boric måste också ha i åtanke att valet gick bra i storstadsregionen Santiago och Valparaiso, men dåligt i de norra och södra delarna av landet.

Den breda delen av väljarna uttrycker sitt stöd för förslagen om sociala framsteg och djupgående förändringar i samhället, att privatiseringsplaner läggs ned,  att förtryck och en auktoritär regim förkastas och levnadsvillkoren förbättras.

Hur som helst behövs en större och bättre förståelse av verkligheten, eftersom det var uppenbart att resultatet av president- och parlamentsvalen bröt den progressiva trenden som har präglat Chile sedan det sociala upproret 2019.Medan de som vill förändring bibehöll sin position i valet, gick extremhögern och högern fram.

En hård andra runda av presidentvalet väntar

Problemet är att många faktorer samverkar i valprocesser. Allt definieras inte uteslutande utifrån politiska programförslag. I Chile hade det betydelse att bara 46 % röstade. Den ultrakonservativa diskursen om ordning och säkerhet fick gehör mot bakgrund av den ökade narkotikahandeln, kriminaliteten och våldsamma situationer som uppstått under folkliga mobiliseringar. Det som kallas ”social rädsla” påverkar också, eftersom förändringar och omvandlingar kan ge instabilitet och oordning.

Den kamp som väntar om ca. tre veckor i andra rundan av presidentvalet kommer att bli hård, intensiv och avgörande.Kast kommer att satsa på väljarkåren från den traditionella högern och medelklassen.Både Kast och Boric har utmaningen att få med sig dem som inte röstade i den första omgången.

Mycket beror på hanteringen av själva kampanjen, som till exempel: den roll man har i TV- och radiodebatter, hanteringen av talespersoner, tydlighet och precision vid framläggande av förslag, användning av sociala nätverk, arbete med traditionell propaganda, arbete på gator och i bostadsområden och det sätt på vilket man möter den politiska och sociala situationen som i Chile är ganska förvirrad.

Ett faktum är att varken Boric eller Kast, eller de krafter som stödjer dem, kan göra anspråk på seger vid just nu. Det gör det hela mer utmanande, och vi förutspår en strid av stora proportioner under de kommande veckorna. Med andra ord satsas det i Chile på två helt olika projekt för landets framtid.

Översättning och tolkning: Winnie Svendsen

En tanke på “Valscenariot i Chile

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.