Andra valomgången till presidentämbetet i Chile – strid på kniven mellan Boric och Kast

UTRIKES I Chile hålls andra valomgången till presidentämbetet kommande söndag, den 19 december. Det blir en strid på kniven mellan de båda huvudkandidaterna och deras syn på landets framtid.

På ena sidan finns högerkonservative José Antonio Kast, vars kampanj bland annat fokuserar på att stoppa invandring från Haiti och Venezuela och förbjuda aborter. Han fick 28 % av rösterna i den första valomgången och leder därmed över vänsterns kandidat Gabriel Boric som fick 25,6 % och går till val på ”grön återhämtning” efter pandemin och ett utbyggt välfärdssystem.  

De båda ledande kandidaterna ligger mycket jämt i den intensiva slutspurten, och politiska kommentatorer har svårt att förutspå vem som kommer att vinna söndagens val. Vänsterkandidaten Boric verkar dra sig försiktigt mot mitten, något som bedömare anser ger honom en ökad chans att vinna medelklassens röster. Om varken Kast eller Boric lyckas få över 50 % av rösterna väntar en tredje omgång.

Kast ljög om sin fars medlemskap i tyska nazistpartiet

Nu kommer dock nya uppgifter om klanen Kast, som kan påverka valresultatet. Redan förut var det känt att Kasts familj hade starka band till Chiles tidigare diktator Augusto Pinochet som tog makten 1973, bland annat var brodern Miguel chef för centralbanken under diktaturen.  Kast själv har tidigare uttryckt att Pinochet skulle ha röstat på honom om han hade levt idag, och att de båda kunde ha druckit te tillsammans i presidentpalatset. Nu visar det sig emellertid att presidentkandidatens far dessutom var medlem i tyska nazistpartiet under andra världskriget, något som Kast tidigare inte känts vid, rapporterar The Guardian. Istället har han framställt sin far som ett offer, en tvångsinskriven ung man i den nazi-tyska armén. Vad lögnerna kommer att innebära för hans valresultat får vi se på söndag, men klart är att många chilenare känner iskalla vindar från den blodiga Pinochet-diktaturen blåsa in över landet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.