Chiles Kommunistparti och Socialisterna konsoliderar sin valallians

UTRIKES Den chilenska tidningen El Siglo rapporterar om  ett möte i Santiago där Daniel Jadue, medlem i Chiles kommunistiska partis centralkommitté och borgmästare i Santiago-förorten Recoleta, och Maya Fernández, representant för Socialistpartiet (PS), konsoliderade stödet till Gabriel Boric i positionen som presidentkandidat för ”Apruebo dignidad” (ung. Jag godkänner värdighet) som är valalliansen mellan Chiles KP och Socialisterna, en allians som fortsätter att leda enligt alla opinionsmätningar och analyser.

Efter att Kommunistpartiets egen kandidat besegrats i primärvalen ställer sig Chiles KP bakom PS-kandidaten Boric, och Jadues stöd för Borics kampanj klargjordes alltså än en gång. Mötet med Boric hade för avsikt att bekräfta Kommunistpartiets aktiva deltagande i kampanjen och visa ett bra förhållande mellan kommunistpartiet och Maya Fernandez anhängare. Många socialister har identifierat sig starkt med Borics kandidatur, så det uppkom många frågor och diskussioner runt Nuevo Trato Social  (ung. Nya sociala pakten) som Socialisterna och Kristdemokraterna undertecknat med den sittande högerregeringen för att skapa en ny och om den kristdemokratiska presidentkandidaten Yasna Provoste.

Protesterna i Chile 2018 och 2019

Det var protesterna i Chile under 2018-2019 som ledde fram till ett avtal om en folkomröstning, där man röstade ja eller nej till en kommission med uppdrag att utforma en ny konstitution istället för den gamla från Pinochet-dikataturens dagar, något som Riktpunkt tidigare rapporterat om. Chile röstade för skapandet av en ny konstitution och kommissionen arbetar nu med ett förslag som ska vara klart 2022 och kommer då att beslutas genom folkomröstning.

Daniel Jadue uttryckte sitt stöd för Boric och menade att Apruevo Dignidad är den enda kraft som kan ta landet genom en omvandlingsprocess. Mer än 85% av alliansens och kommunistpartiets program är helt överensstämmande menade han. Jadue uttrycket också sin tro på Boric som en framtida regeringsledare.

Gabriel Boric i sin tur förlitade sig på att Jadue skulle besöka de regioner han själv inte hinner med och verka för alliansen genom att tydliggöra sin viktiga roll i Recoleta. Han betonade betydelsen av mötet som han menade var början till nya erfarenheter som skulle få kampanjen att växa.

2 tankar på “Chiles Kommunistparti och Socialisterna konsoliderar sin valallians

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.