Både vänstern och högern starkare i Chile

UTRIKES De preliminära resultaten från söndagens val i Chile har presenterats och ger en blandad bild. I presidentvalet blev extremhögerns kandidat störst, tätt följd av den socialdemokratiska kandidaten. I valen till landets båda kamrar är det regerande högerpartiet fortsatt störst.

Det såg länge ut som om kommunisternas kandidat Daniel Jadue skulle representera den breda koalitionen Apruebo Dignidad men han var slutligen tvungen att lämna plats åt den mer återhållsamma Gabriel Boric. I söndagens presidentval blev det just Boric som kom in på en andra plats med nästan exakt en fjärdedel av rösterna. Några procentenheter före kom emellertid José Antonio Kast, extremhögerns kandidat.

Kast kom in i politiken redan i slutet på 80-talet, då han kampanjade för en fortsättning på Pinochets styre. Sedan dess har han fortsatt på samma bana och hans ledning nu innebär nu att favoriten till att bli president i landet är högerextrem. Utgången är dock osäker och allt beror på hur de övriga kandidaternas väljare ställer sig i den andra valomgången.

Vid valen till den konstituerande församlingen är läget också jämnt. Största koalition blev regeringskoalitionen Chile Podemos Más men ensam kan den knappast regera. För att kunna göra detta behöver man samla en rad andra partier bakom sig, inte minst det högerextrema Frente Social Cristiano. För Apruebo Dignidad innebär resultatet nästan en fördubbling av rösterna.

I senaten bibehåller den dock Chile Podemos Más sin majoritet. Senatorerna sitter på åttaåriga mandat och denna gång valdes 27 nya senatorer. De preliminära resultaten visar att Chile Podemos Más nästan når en egen majoritet, även om Apruebo Dignidad också ökar med fyra senatorer.

En tanke på “Både vänstern och högern starkare i Chile

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.