Protester mot nya covid-restriktioner skakar Nederländerna

UTRIKES Protester mot nya covid-restriktioner skakar Nederländerna, där demonstranter kastat sten, tänt eldar, och avfyrat fyrverkerier. Tre personer vårdas efter att de skjutits av polisen, 71 är gripna….

Särskilt kraftiga var kravallerna i Rotterdam rapporterar SVT och borgmästaren Ahmed Aboutaleb beskriver dem som en ”våldsorgie”. Tidigare på dagen hade tusentals demonstranter i Amsterdam och Breda protesterat mera fredligt mot den nederländska regeringens planer på att begränsa ovaccinerades tillträde till exempelvis restauranger.

Detta sker i ett Nederländerna där man slagit nya dygnsrekord i antalet nya covidfall de senaste dagarna, och det som utlöste kravallerna i helgen var att regeringen påannonserade en ny lag som gör att ovaccinerade personer kan nekas tillträde till barer och restauranger. Även i länder som Österrike, Schweiz, Danmark, Kroatien, Italien, Nordirland och Australien demonstrerades det mot covid-restriktioner.

Var ska man söka orsakerna till ett beteende som framstår som både självdestruktivt och osolidariskt? Det kan, tänker jag, handla om årtionden av missnöje med de arbetande människornas livsvillkor, som plötsligt får utlopp i en protest som känns befogad – ska vi nu inte ens få bestämma vilka sprutor vi får och var vi får äta? Plötsligt känner raseriet inga gränser och blir oproportionerligt, samtidigt som man inte orkar reflektera över vad en seger i protesten skulle betyda för andra som drabbas av sjukdom och död. Det är kanhända ett enklare steg än att ifrågasätta arbetslöshet, segregering, hopplösa framtidsutsikter för ungdomar och dåliga löner – kort sagt, kapitalismen. Det handlar också om dålig utbildning, så att man inte förstår innebörden av en smitta som drabbar dem som redan lever på samhällets botten extra hårt. Och naturligtvis beror det på att det saknas en solidarisk organisering av arbetarklassen.

Tydligheten i behovet av ett kommunistiskt parti som förmår fånga upp människors rättmätiga vrede och rikta den mot kapitalet istället för mot smittskyddsåtgärder lyser just nu lika klart som den brinnande bråten som demonstranterna tornat upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.