Venezuelas kommunister vägrar delta i Maduros spel

UTRIKES Venezuelas Kommunistiska Parti (PCV) vägrar delta i den extrasession som parlamentet kallats till. Där kommer landets president Nicolas Maduro att presentera sin årliga ekonomiska rapport.

Riktpunkt har tidigare rapporterat om hur de venezuelanska kommunisterna riktat skarp kritik mot regeringen och därför fått utstå en tilltagande repression. Denna kritik har bland annat riktats mot landets valsystem, som gynnar det stora regeringsbärande PSUV och missgynnar de mindre partierna men även mot regeringens politik, som inneburit nedskärningar och privatiseringar.

Klasspolitik istället för klassallians

I uttalandet riktar PCV skarp kritik mot den pakt som Maduros regering genomfört med högeroppositionen och som bland annat lett till at Juan Guaidos ”regering” avskaffats. Denna allians, menar kommunisterna, lägger grunden för ytterligare angrepp mot landets arbetande befolkning.

Följdriktigt vägrar också kommunisterna att delta i det parlamentariska spelet, som innebär ett skamlöst ljugande inför folket och konstanta brott mot de löften man avgett och partiet fördömer med kraft den illusoriska socialistiska retorik som det styrande partiet rör sig med.

Istället kräver kommunisterna höjningar av lönen, pensioner och en nationell minimilön som är indexerad mot en grundläggande matkasse. 

För fackföreningarnas vidkommande kräver partiet att självständiga fackföreningar ska respekteras och att kollektivavtalen också ska få diskuteras av arbetarna själva.

Sin politik för de också ut på gatorna, där de demonstrerar med bland annat lärare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.