Arbetarklassen drabbas av de höga bränslekostnaderna

DEBATT Varför är det ingen som riktar kritik mot bensin- och elföretagen? Det är de som efter avregleringen bestämmer hur höga eller låga bränslekostnaderna ska vara. Varför har så gott som alla bensinföretag samma pris på bensinen?

Med största sannolikhet har de bildat karteller även om det är olagligt under svensk lag och kommit överens om att ha ett högt bensin- och dieselpris världen över. Jag kan emellertid inte komma med en källa på att de verkligen har gjort detta. Sådant är hemligt. Men det är underligt att alla företagen har samma pris på bensinen och dieseln.

Trots att vattenkraftverken är fyllda till bristningsgränsen på grund av den regniga hösten så är elpriserna höga och vi har överskott på el. Så varför är elpriserna höga? Det beror med största sannolikhet på att elföretagen som äger elproduktionen efter avregleringen har kommit överens genom kartellbildning om att hålla ett högt elpris.

Men det är inte något nytt. Även Lenin stötte på sådant förfarandesätt på sin tid. Lenin: ”Karteller ingår överenskommelser beträffande försäljningsvillkor, betalningsterminer, o.s.v. De fördelar avsättningsområdena mellan sig. De bestämmer mängden av de varor som skall produceras. De fastställer priserna. De fördelar profiten mellan de enskilda företagen, o.s.v.”

”Detta är något helt annat än den gamla fria konkurrensen mellan spridda företagare, som ingenting vet om varandra och producerar för avsättning på en okänd marknad.”

Den borgerliga staten som förvaltar kapitalismen åt kapitalistklassen – även genom Socialdemokraterna – lägger sig inte i detta. Tvärtom. De vill ha en avreglerad marknad, där marknaden inte är fri utan bestäms av de stora aktörerna, där kapitalistklassen klämmer åt folket.

Jag är inte försvarare av miljöpartiet. Tvärtom. Jag anser att partiet är ett borgerligt parti och att de förvaltar den kapitalistiska ekonomin åt kapitalistklassen inom den borgerliga staten. Men jag tror att de har blivit en syndabock i kritiken av bensin- och elpriserna. Och man kan undra vem det i grund och botten är som pekar fingret åt ett parti som inte kan styra priset på elproduktionen?

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.