Bristerna i primärvården har nått långt under bottennivå!

DEBATT Detta är en personlig historia som exemplifierar hur lågt vi sjunkit, samtidigt som politikerna säger att primärvården inte har blivit lidande när resurser har omfördelats till intensivvården och inga nya har tillkommit – MÅNGA har blivit drabbade som jag, historierna är många och det handlar inte bara om mig! Det måste lyftas för att folk ska börja ställa krav på politikerna inför nästa års riksdagsval.

Här kommer min historia, som jag också kommer att skicka till Patientnämnden. Jag hoppas fler kan bli inspirerade att klaga på alla sätt och vis – vi betalar rikligt med skatt för att kunna få en bra primärvård.

Jag är rullstolsburen på grund av MS, och kan i princip bara använda höger arm då min vänstersida är halvförlamad. Jag fick en akut förslitningsskada på min högerarm för ca. två månader sedan, med inflammation i lederna. Förgäves försökte jag få en tid på min vårdcentral, men kom inte fram. De hade en automatisk telefonsvarare inkopplad som talade om att det är många som ringer, de kan inte ta emot mitt samtal men vill påminna mig om att stanna hemma om jag känner mig sjuk.

Av en tillfällighet träffar jag sedan en läkare i ett annat ärende och pratar med honom om armen. Han anser att han kan hjälpa och ger mig remiss till sjukgymnast, och så långt är allt väl! Jag får en tid ett par dagar senare och jag ställer in all annan planering för att kunna passa tiden, eftersom jag haft ont så länge.

Inga tider kvar….

På plats mötts jag av en praktikant inom arbetsterapi som undersöker min arm. Hon kommer fram till att jag har ont och troligen har inflammation i armbågsleden, men hon kan inte själv behandla utan måste kontakta sin handledare. Handledaren undersöker mig och kommer till samma resultat, dock kan hon hänvisa mig till en terapeut som kan ge mig en cortisonspruta i armbågen, men det dröjer nog till nästa vecka tror hon.

I dag är det nästa vecka och jag blir jag uppringd av min läkare, en ung medicinstuderande som vill väl, han berättar att det tyvärr inte finns tider i år för att få spruta, men om jag fortfarande har ont i min arm nästa år är jag välkommen att höra av mig igen. Det handlar alltså om den enda kroppsdel som jag använder till all aktivitet – inklusive att köra min rullstol! OM jag alltså har ont!! För övrigt är hans råd att skona min arm och inte använda den. Väl vetande att jag inte heller kommer fram nästa år använder jag alltså nu min onda arm för att skriva detta i hoppet om att vi tillsammans kan slåss för att vi alla ska få det bättre. Jag kan lägga till att jag på grund av pandemin har svårt att hitta lämplig assistanspersonal och väldigt ofta är utan någon som helst hjälp.

Är det någon som känner igen frustrationen över en primärvård som inte fungerar? Låt er inspireras av min historia, skriv ner era egna berättelser och skicka dem till Patientnämnden – skicka också till riktpunkt@skp.se om du vill, så kan vi samla ihop historierna och så kan vi kanske tillsammans minnas detta inför nästa års val, ställa krav och rösta fram ett parti som har en lösning som är för folket och inte för kapitalet.

Slagordet ”SOCIALISM ELLER BARBARI” passar bra här!!!

Winnie Svendsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.