Modeindustrins verksamhet bidrar till katastrofal avskogning av Amazonas

KLIMAT Modeindustrin, med fler än 50 välkända kedjor och märken, bland annat H&M, Zara, Adidas, Nike och New Balance, fortsätter med en verksamhet som bidrar till den katastrofala avskogningen av Amazonas, rapporterar The Guardian. 

Det handlar om import av lädervaror som blivit en makalös profitgenerator för modemärkena som förser medelklassen med trendprodukter som växlar allt fortare – tittar man framåt skulle man faktiskt år 2025 behöva avliva 430 miljoner kor per år bara för att förse marknaden med plånböcker och handväskor…. 

Det här är inte vara motbjudande, utan också fruktansvärt klimatfarligt. En ny studie av organisationen Stand.earth visar att de här modeföretagens importkopplingar gör det mycket sannolikt att lädervarorna de säljer kommer från nötboskapsrancher i Amazonas, exempelvis Brasiliens största köttproducent och därmed läderexportör JBS.

Amazonasområdet vid en tipping point

Skogsskövlingen i Amazonas är en katastrof – regnskogsområdet avger idag mer koloxid än det absorberar, och all exploatering borde stoppas omgående. Ändå kan det vara för sent för att läka ekosystemets skador och skogen kan ha nått en så kallad tipping point där förändringen fortsätter oavsett om exploateringen upphör. Uppfödningen av nötboskap är den enskilt viktigaste faktorn bakom avskogningen av Amazonasområdet, som de senaste åren härjats av stora skogsbränder som både skadat områdets ursprungsbefolkning och haft förödande effekter på växt- och djurlivet – förutom att bränderna alltså frigör stora mängder koldioxid till atmosfären.

Av de företag som pekas ut för sin miljöfarliga verksamhet har flera antagit policyer om att inte bidra till avskogning, men uppenbarligen är profiten viktigare än regnskogen.

Marina Weilguni

 

En tanke på “Modeindustrins verksamhet bidrar till katastrofal avskogning av Amazonas

  1. Men nötboskapen slaktas ju i alla fall, och hamnar bla i svenska kyldiskar som ”naturkött”. Det är väl bättre att använda hudarna än att elda upp dom.
    Efterfrågan på nötkött ökar i takt med ökat välstånd och ökande befolkning, så att använda hudarna som argument mot avskogning är ganska långsökt.
    Bättre att framhäva den svenska djurhållningen istället, med lågt miljöavtryck, världens bästa djurhållning och nästan ingen antibiotika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.