Radio Kommunist: den nationella frågan och staten

PARTIET Ett nytt avsnitt av Radio Kommunist har publicerats. I det diskuterar Jan och Victor den nationella frågan, men även frågan om staten och kriminaliteten. Glöm inte att följa programmet på Facebook!
 
Den nationella frågan tenderar till att grumla klassfrågan oavsett om den kommer från höger eller vänster. Historiskt har frågan varit progressiv men också djupt reaktionär. Progressiv när det gäller kolonial befrielsekamp och reaktionär när det gäller kolonisering.
Hur ska man förhålla sig till detta ämne idag med tanke på fascismens frammarsch? Är det rätt att i varje läge att sträva efter nationellt oberoende när det gäller minoriteter som förtrycks?
 
Statsapparaten och kriminalitet
”Staten är sålunda ingalunda en makt, som påtvingas samhället utifrån. Lika litet är den ’den sedliga idéns verklighet’, ’förnuftets bild och verklighet’, som Hegel påstår. Den är snarare en produkt av samhället på ett bestämt utvecklingsstadium, den utgör bekännelsen att detta samhälle invecklat sig i en olöslig motsägelse med sig självt, splittrats i oförsonliga motsättningar, som det inte är i stånd att lösa. Men för att dessa motsatser, klasser med motstridande ekonomiska intressen, inte skall förinta sig själva och samhället i fruktlös kamp, är det nödvändigt med en makt, som skenbart står över samhället, som har att dämpa konflikten och hålla den inom ’ordningens’ gränser. Och denna makt, som framgått ur samhället men som ställer sig över det och mer och mer avlägsnar sig från det, är staten.”
 
Så skrev Friedrich Engels i ”Familjens, privategendomens och statens ursprung”
 
Polisen är ett verktyg som den härskande klassen har att tillgå för att säkra sin makt. Idag används debatten om brott för att utöka polisens befogenheter. Hur ser kommunisterna på brott och straff? Är repression den enda lösningen eller finns det andra? Om det är så att makten finns hos borgarklassen är då inte denna klass
 
Ring in till programmet på 040 692 83 84.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.