SKP: Om den internationella migrationsdagen

PARTIET Idag är det den internationella migrationsdagen. Den instiftades av FN för 21 år sedan och riktar strålkastarna på flyktingarnas situation över hela världen. Sveriges Kommunistiska Parti har med anledning av dagen publicerat ett uttalande som Riktpunkt återger i sin helhet.

Med anledning av den internationella migrationsdagen vänder sig Sveriges Kommunistiska Parti till de över en miljon invandrarna och nästan 100 000 asylsökande som finns i Sverige. Vi vänder oss till alla de som varit tvungna att lämna sina hem för att söka ett bättre liv i utlandet.

Över hela världen finns det 281 miljoner migranter. Över 40 miljoner av dem är interna flyktingar på flykt undan katastrofer, krig och våld. De är offer för ekonomiska kriser och tvingas migrera för att söka arbeten. Dessa blir i sin tur allt svårare att finna, eftersom även de ”rika” länderna drabbas av de ekonomiska kriserna, med vilkas hjälp man monterar ned sociala erövringar. Även här intensifieras utsugningen.

Lyckas de komma fram riskerar de ändå att skickas tillbaka till de krigsdrabbade länder de flytt ifrån. När de behövs i mottagarländerna, får de stanna. Behövs de inte, så skickas de tillbaka. De används som en bricka i kapitalismens spel, vilket vi inte minst sett vid gränsen mellan Polen och Vitryssland.

I den svenska migrationspolitiken pratar man öppet om detta. Om hur man inte vill ha hit outbildade eller fattiga människor, utan istället högutbildade och lättintegrerade. De sociala problemen låter man någon annan ta hand om. Solidariteten finns inte.

Kapitalismen behandlar människan som en vara. Den väljer vilka som ska komma och vilka som får gå. Den skapar kriser där det inte fanns och den sliter sönder hela världen i sin jakt på profit. Här deltar Sverige, som en liten men hungrig imperialistisk makt.

För att förhindra att solidariteten växer fram mellan människorna skapar kapitalismen rasismen och främlingsfientligheten. Den underblåses av kapitalet självt och många accepterar detta. Trots att arbetarnas intressen är gemensamma, vare sig de kommit hit som flyktingar eller om de är uppvuxna här.

Alla producerar gemensamt rikedomarna som finns i vårt land. Alla drabbas av samma problem. Skolans nedrustning. Bostadsbristen. Vårdens kollaps. Enorma prisökningar. Alla drömmer om någonting bättre.

De enda som vinner på att arbetarna är splittrade är kapitalisterna. Vårt svar måste vara gemensam kamp med kamratskap och solidaritet mot den gemensamma motståndaren. Tillsammans kan arbetarna öppna vägen för en värld fri från utsugning, krig och flykt. Tillsammans kan arbetarna öppna vägen för socialismen.

Länge leve arbetarnas internationella solidaritet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.