SKP: en ny regering redo att fortsätta angreppen på arbetarklassen

PARTIET Med den nya regeringen på plats konstaterar Sveriges Kommunistiska Parti i ett uttalande att det kommer att innebära en fortsättning på angreppen på arbetarklassen. Riktpunkt publicerar hela uttalandet nedan.

Efter en veckas parlamentariska bråk kunde Socialdemokraternas Magdalena Andersson godkännas av riksdagen som landets statsminister, denna gång i en enpartiregering utan egen budget. Vägen är därmed öppen för en fortsättning på de senaste årens allt kraftigare angrepp på det arbetande folket.

Socialdemokraterna och angreppen på LAS

Kanske viktigast för den svenska kapitalismen just nu är dess strävan efter en alltmer flexibel arbetsmarknad för att kunna möta en allt skarpare konkurrens internationellt. För att kunna möta utmaningarna på världsmarknaden måste de svenska företagen kunna reagera blixtsnabbt med nedskärningar och nyanställningar. Arbetskraften måste stå till företagens förfogande när de behövs.

Därför pressar man också igenom den så kallad LAS-överenskommelsen, vilken man ämnar göra till lag. Den innebär i korthet en uppluckring av det tidigare anställningsskyddet, fler undantag från turordningsreglerna och en större otrygghet för arbetarna. I utbyte ger man arbetarna ett bättre omställningsstöd – det innebär ingenting mindre än att man ger arbetarna bättre förutsättningar att anpassa sig efter de behov som storföretagen har.

Marknadens logik gör sig gällande överallt och för att pressa igenom dessa förändringar behöver man Socialdemokraterna. Det är nödvändigt att dessa lägger locket på eventuella protester från arbetarna och håller framför allt fackföreningarna i schack.

Socialdemokraterna är fortfarande kapitalisternas viktigaste parti. De garanterar kapitalismen det sociala stöd som den behöver och ser till att de reformer som behöver genomföras också genomförs.

Stödtrupperna – Vänsterpartiet och Miljöpartiet

En minst lika viktig roll spelar de båda småpartierna som rör sig kring socialdemokratin. De ser till att kritiska röster får en harmlös plats, där de enkelt kan kanaliseras tillbaka till moderpartiet och de garanterar att de behov som den svenska kapitalismen har också tillgodoses.

Båda partierna har nu släppt igenom en regering, vars uppenbara syfte är att göra upp med de svenska arbetarnas relativa trygghet.

Också tidigare har partiet spelat en central roll i nedmonterandet av inte bara anställningstryggheten men också strejkrätten. Att man satte ned foten i fråga om marknadshyrorna var en nödvändighet för att inte helt tappa ansiktet. Dessutom innebar Vänsterpartiets eget förslag inga större hinder för kapitalets fortsatta vinster.

I utbyte mot sitt godkännande har man fått igenom ett bidrag till de fattigaste av landets pensionärer. Bidraget har stor betydelse för de som kommer få det men har större implikationer än så.

Det man nu lyckats med är att ställa två grupper motvarandra. På den ena sidan står pensionärerna, vars bidrag nu hänger på att den regering som ska angripa anställningstryggheten också sitter kvar. På den andra arbetarna, vars anställningstrygghet kommer raseras av den regering som pensionärerna måste räkna med.

Den politik som stödpartierna bedriver är en politik som splittrar det arbetande folket, vars enhet är absolut nödvändig för att få till en förbättring och framsteg.

Den första kvinnliga statsministern

Ytterligare en aspekt av detta har med statsministerns kön att göra. Detta är första gången som Sverige har valt en kvinnlig statsminister och det är något som man försöker framhålla. Det har ett syfte – att dölja den faktiska politiken.

Det är också därför som Nooshi Dadgostar därför talar sig varm om Magdalena Andersson och säger att det som aldrig fanns när hon växte upp nu kommer vara en självklarhet för hennes dotter är talande. Det är att skifta fokus, att dölja verkligheten.

Om den som krossar anställningstryggheten är en man eller kvinna är likgiltigt. Om stöveln som trampar på dig är en kvinnlig eller manlig sådan är mindre viktigt.

Magdalena Anderssons kön är oviktigt. Hon är den högsta politiska representanten för kapitalet i vårt land och att betrakta henne som något annat är irrelevant och oviktigt.

Inför valåret 2022

Hösten kommer bjuda på mer av det vanliga. Vid årsskiftet kommer försämringarna i anställningstryggheten att klubbas igenom och valrörelsen komma igång. Minnet av strejkrätten kommer falna och anställningstryggheten kommer man försöka glömma.

Istället kommer Socialdemokraterna och deras stödpartier att framställa sig som det enda rimliga alternativet till ett högerextremt konservativt block. Då måste vi minnas att om alternativet till en aggressiv kapitalistisk politik är en aggressiv anti-folklig politik så väljer vi inget. De alternativ vi presenteras för är inga alternativ. Istället formulerar vi våra egna.

Vårt parti är det enda parti som inte har några andra intressen än det arbetande folkets. Vi vägrar vika från den linjen och vi vägrar acceptera några försämringar alls för arbetarna. Mot deras försämringar ställer vi vårt eget program – för socialismen!

Sveriges Kommunistiska Parti

2 tankar på “SKP: en ny regering redo att fortsätta angreppen på arbetarklassen

  1. You wrote: ”Vårt parti är det enda parti som inte har några andra intressen än det arbetande folkets.”

    Does SKP run candidates for office? Will it do soin 2022?

    1. Hi Manuel,

      No official decision has been taken yet, but the party has participated in the elections for a long time, presenting an alternative for working people!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.