Elpriset, internet och energislöseri

KLIMAT Elpriserna stiger, samtidigt som stora serverhallar i bergrum världen över slukar enorma mängder energi för att hålla internet igång, upp till 3% av världens energiproduktion. Men vad har det med elpriset att göra?

Jo, de inkommande datamängderna använder en mängd energi när de lagras och sänds vidare, men det blir också en stor mängd spillvärme under denna process, och den skulle kunna användas till annat. Exempelvis kan man mata in den i fjärrvärmenätet – så sker idag i Stockholm, men det är ovanligt. Ofta har servrarna nämligen placerats på billig mark långt borta från tätorter som kan använda värmen. Då blir det som i Norrbotten och Västerbotten där värme motsvarande vad som behövs för 20 000 villor bara släpps ut i luften. Ett enormt slöseri, för att inte tala om vad det gör med klimatet.

När internet genomgår nästa stora uppgradering (kallad Web 3.0) förväntas energikonsumtionen dessutom stiga dramatiskt, eftersom användningen av blockkedjor kommer att öka. Den som läst om kryptovalutor vet att en blockkedja är data som lagras i block som bildar en lång kedja. I varje block finns information om en transaktion som utförts av blocket och om det föregående blocket, och den långa kedjan är säker och svår att ”hacka”. En ny transaktion måste godkännas av ett antal datorer i kedjan innan den får läggas till som ett nytt block. De här kedjorna blir mycket långa, och är mycket energikrävande.

Utan att vara teknikfientlig kan man kanske fundera över hur mycket energi vi ska förbruka och/eller släppa ut för att bankerna ska kunna skapa egna kryptovalutor som ska fungera på vissa e-handelsplatser, eller för att vi ska ha ett självgående hem med ”sakernas internet” som kräver en massa teknik som vi förstås tvingas att köpa. Som vanligt: det är hur man använder tekniken som är det avgörande. Ett fritt och kreativt internet eller en kapitalismens lek- och handelsplats med klimatkatastrofen runt hörnet….

2 tankar på “Elpriset, internet och energislöseri

  1. Absolut! Nätet kan vara fantastiskt om det används för folkets bästa, och om dess enegiförbrukning planeras på ett vettigt sätt

  2. Nätet kan vara mycket bra i ett socialistiskt samhälle, och inte bara när det gäller kreationen, där man kan planera och få information på ögonblicket när det gäller produktionen. Det blir inga flaskhalsar eller någon brist på något. Således kan internet vara bra vid femårsplaner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.