Hundratusentals studenter på gatorna i Italien

UTRIKES Det revolutionära ungdomsförbundet Fronte dela Gioventú Comunista ledde nyligen hundratusentals studenter i demonstrationer över hela landet. I över 40 städer anordnades demonstrationer, vilket innebär ett stort steg framåt för de revolutionära studenterna.

Fokus för protesterna har varit det italienska skolsystemet, som tvingar studenterna och eleverna till obetald praktik. Därmed utgör de också gratis arbetskraft för storföretagen. Studenterna arbetar dessutom också ofta med arbeten de inte är kvalificerade för, vilket nyligen lett till att en 18-åring och en 16-åring omkommit. Den ena fick en stålbjälke över sig på sin sista praktikdag och den andra omkom i en bilolycka.

Parallellt med sin praktik måste de också slutföra sin studentexamen, vilket gör situationen för ungdomen väldigt svår.

Därför är också demonstranternas huvudparoll ”Nej till kapitalisternas skola!”, vilket syns på deras paroller i stad efter stad. För sina krav fick de också stöd av många lärarna, som lovade studenterna sin fulla solidaritet.

Protesterna riktade sig inte bara mot själva skolsystemet, utan också mot andra hot mot ungdomen. Från talarstolarna riktades också krav mot ett omedelbart utträde ur NATO och faran för ett nytt imperialistiskt krig betonades.

Fler bilder från demonstrationerna finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.