Ryssland erkänner Donetsk och Luhansk

UTRIKES I ett tal till den ryska nationen erkänner presidenten Vladimir Putin områdena Donetsk och Luhansk som självständiga. Samtidigt påbörjar också Ryssland vad man kallar en fredsbevarande operation i områdena och ryska trupper befinner sig nu i de två så kallade folkrepublikerna.

Erkännandet av de båda utbrytarregionerna följer en tid av höjda spänningar i regionen och skärpta motsättningar mellan stormakterna Ryssland och USA. Från NATO-ländernas sida har man inte bara skickat pengar men också vapen, bland annat pansarvärnsmissiler och båda sidorna har förstärkt sina truppformationer i området.

Att Putin nu erkänner de två utbrytarrepublikerna är nästa drag i en konflikt mellan imperialisterna, där båda sidor söker att stärka positionerna för sina egna monopol. Efter erkännandet undertecknade också Putin och ledarna för ”folkrepublikerna” avtal om ömsesidig hjälp.

Erkännandet komplicerar situationen

En redan komplicerad situation har nu blivit ännu mer komplicerad och i ett uttalande menar Greklands Kommunistiska Parti (KKE) att man har kommit ännu längre in i en återvändsgränd.

I ett tal fyllt av anti-socialism maskerar Putin de ryska planerna i området och han skyller skapandet av Ukraina på misstag begångna av Lenin och Stalin, samt Krustjov som överförde Krim till Ukraina. Att en av de män som spelade avgörande roll i återupprättandet av kapitalismen i Ryssland uttalar sig om socialismen ger minst sagt en besk bismak.

Vad som nu kommer hända, menar KKE, är att ”folkens gemensamma kamp mot det nationalistiska hat som kultiverats av borgerligheten och de imperialistiska staterna, för att de ska kunna genomföra sina intressen i regionen” kommer att bli mer komplicerad.

De grekiska kommunisterna uttrycker sin ”solidaritet med kommunisterna och folken i Ryssland och Ukraina” och ”manar dem att intensifiera kampen mot nationalism och chauvinism, att kämpa för att förhindra att miljoner arbetare fångas i en etnisk konflikt som döljer konfliktens verkliga orsaker.”

En tanke på “Ryssland erkänner Donetsk och Luhansk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.