Upptrappning i Ukraina

UTRIKES USA har aviserat att landet kommer att skicka ytterligare soldater till Östeuropa inom kort. Samtidigt har vapen och förnödenheter strömmat in till Ukraina den senaste tiden och på andra sidan gränsen finns stora ryska trupper.

De senaste veckorna har spänningarna kring Ukraina tilltagit. Vapen har strömmat in till landet och flera länder skickar olika sorters förnödenheter. US-amerikanska pansarvärn har skickats via de baltiska länderna och Tyskland har lovat att skicka medicin. Sedan tidigare behandlar landet också skadade ukrainska soldater på sina militärsjukhus.

Även EU har gripit in och utlovar över en miljard euro i stöd till Ukraina, så att landet kan täcka sina ”finansiella behov på grund av konflikten.”

De US-amerikanska soldaterna som nu ska stationeras ut i Östeuropa förstärker de redan tiotusentals soldater som redan finns i Europa och är ytterligare en del i den västliga upptrappningen av konflikten med Ryssland.

Övningar och truppförflyttningar

Omkring Ukraina finns tusentals ryska soldater stationerade och övningar hålls eller ska hållas på olika håll runt landet. Nära södra Ukraina pågår just nu en rysk övning med tusentals soldater och ett tjugotal ryska krigsfartyg och för februari planeras stora övningar tillsammans med Vitryssland. Även denna övning kommer innebära att ryska flottenheter deltar i Östersjön.

Som svar på detta förstärker också NATO sin truppnärvaro i Svarta Havet genom att skicka dit spanska krigsfartyg och även Storbritannien öppnar för möjligheten att förstärka sina trupper i östra Europa.

Tidigare har också Danmark och Nederländerna skickat trupp till Östeuropa och Frankrike har förklarat sig villig att skicka soldater under NATO-befäl till Rumänien.

Motsättningar inom EU och NATO

NATO- och EU-länderna kan dock inte visa upp en enad front. Medan vissa länder skickar soldater eller förklarar sig villiga att göra detta vill andra länder bibehålla bättre relationer.

Både Tyskland och Österrike vill försöka undvika en eskalering och upptrappning av konflikten och söker istället en diplomatisk lösning. Anledningen stavas naturgas. Båda länderna är beroende av rysk naturgas och ökade sanktioner skulle skapa problem i detta hänseende.

Den mer återhållsamma attityden som Tyskland och Österrike visat upp står i motsättning till den mer aggressiva US-amerikanska. USA har redan förklarat sig villigt att täcka det europeiska behovet av naturgas i händelse av att det blir problem med de ryska leveranserna. Därmed har man också avslöjat en av de viktigare anledningarna till att försämra relationerna mellan Ryssland och EU – det skulle innebära stora kontrakt för de US-amerikanska monopolen.

En tanke på “Upptrappning i Ukraina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.