Räntorna ökar – boendet blir dyrare och människorna fattigare

INRIKES Inflationen ökar och bankerna passar på att höja räntorna för att täcka upp sina förluster. De som får stå för kostnaden är vanliga människor som tvingats ta enorma lån för att ha någonstans att bo. Vad är bankernas tips? Flytta till något billigare!

Riksbankens utlåningsränta har länge varit väldigt låg och bankernas boräntor har varit nästan lika låga. Tillsammans med en artificiell bostadskris har utlåningen till låga räntor drivit på bostadsmarknaden och det har även gjort hushållens skulder större än vad de någonsin har varit.

Nu syns dock flera orosmoln på himlen för kapitalisterna. Inflationen ökar och bankerna tar tillfället i akt och höjer därför boräntorna – man befarar att Riksbanken skulle höja sina egna utlåningsräntor som svar på inflationen.

Hur man än vänder och vrider på det så står arbetarna och de vanliga människorna med rumpan bak. Det är de som kommer att få bära kostnaderna för den höjda räntan. När inflationen ökar täcker bankerna upp pengarnas minskade värde genom att pressa fram ännu mer från vanligt folk. 

Bankernas lösningar

Bankernas egen lösning för vanligt folk är att uppmana dem att byta till något billigare! För det första skulle en sådan våg av bostadsbyten hålla bostadsmarknaden under armarna något längre, eftersom det uppmuntrar flyttar. För det andra så lägger det hela skulden på individen och man säger indirekt att folk har levt över sina tillgångar. Hade man gjort andra val så hade situationen sett annorlunda ut, menar man.

Inte ett ord om bostadskrisen som tvingar upp priserna och därmed lånen. Inte ett ord om att folk i många fall är tvungna att betala enorma summor för att ens ha någonstans att bo. Bankerna vill för allt i världen undvika en diskussion om systemet som sådant – det är nämligen från hushållens bolån som de hämtar sina allra största vinster.

Den bostadsbrist som nu råder är bankerna heller inte oskyldiga till. De sitter nämligen med betydande investeringar i byggföretagen. Så upprätthålls en artificiell bostadsbrist som pressar upp bankernas vinster med miljarder och som brandskattar befolkningen.

Så fungerar svensk bostadsmarknad och den enda relevanta fråga att ställa sig är: vad är det för system som tvingar människor att låna miljoner för att ha någonstans att bo?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.