Sveriges ungkommunister ställer sig bakom kamp för LAS

PARTIET I ett uttalande ställer sig Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund (SKU) bakom en kampanj för att försvara Lagen om anställningsskydd. Kampanjen är initierad av Husby Arbetarcentrum, en lokal fackförening i stadsdelen Husby i Stockholm.

På sin hemsida skriver ungkommunisterna följande:

Den 11 januari samlades ett flertal fackliga och socialistiska organisationer i Folkets Husby på inbjudan av Husby Arbetarcentrum (HAC) för att kicka igång kampanjen Rädda LAS. Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund ansluter sig till kampen och skriver under det offentliga uttalandet som kampanjen har publicerat på sin hemsida.

I sitt uttalande skriver uttalande skriver också Husby Arbetarcentrum om hur LAS kom till och hur också angreppen mot arbetarna sett ut under de senaste decennierna:

Förslaget om försämringar i LAS är en del av kapitalistklassens pågående offensiv som började redan på 70-talet. På 70-talet infördes en fredsplikt i MBL som kräver av facket att det ska aktivt hindra stridsåtgärder om kollektivavtal tecknats. På 90-talet legaliserades bemanningsföretag. 2007 infördes anställningsformen allmän visstid. 2019 infördes ett utökat strejkförbud. Detta är några exempel, listan kan göras längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.