Bostadspriserna fortsätter uppåt

INRIKES Enligt en ny rapport från Svensk Mäklarstatistik ökade priserna på bostadsrätter och villor över hela landet under maj. Störst var ökningen i och omkring Göteborg och Malmö.

Även om priserna nu går upp så har de, sett till det senaste året, gått ner mellan 6-10 procent. Lägst har nedgången varit i Stockholm och störst i Göteborg och Malmö. I hela landet har priserna gått ner med 8 procent de senaste 12 månaderna.

Medan priserna går upp har dock utbudet varit lägre. Jämfört med samma period föregående har 25 procent färre bostadsrätter och 18 procent färre villor sålts.

De enormt höga priserna för bostäder har framför allt gynnat bankerna, som får sin allra största profit från räntorna på bostadslån. När räntorna nu har mer än fördubblats ökar också ränteinbetalningarna till bankerna, som gör stora vinster, även om färre tar nya lån. Detta drabbar framför allt de med mindre marginaler, som tvingats ta stora lån för att ha någonstans att bo och som kunde göra det när räntan var låg men som nu måste omförhandla sina räntor och betala tusentals kronor mer i månaden till bankerna. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.