Stortjuven Gustav Vasa

KULTUR På  den svenska nationaldagen slog borgerliga media på stora trumman för Gustav Vasa som riksgrundare och svenskhetens förgrundsfigur. Men det finns annat att säga om Gustaf Vasa som kröntes för 500 år sedan! Vi hittade ett intressant stycke i en broschyr från Fram bokförlag från 1917, författad av Kata Dalström, med titeln Blad ur de lagliga stöldernas historia. En vidräkning med stortjuvarna. SKP Malmö har tryckt om den, för läsare som vill fördjupa sig i de historiska stortjuvarna. Här kommer ett utdrag:

’Nu återgår vi till forna dagar igen. Under den katolska tiden, hade ej blott i vårt land – utan över allt i världen – kyrkor och kloster slagit under sig enorma rikedomar. ”Fromma själar” hade, för sin salighets skull, skänkt dem stora rikedomar och ”kyrkan” var vid denna tid rik utan måtta.

Då Gustaf Vasa kom på tronen, fann han land och folk i fattigdom och nöd men ”kyrkan” rik – och ”Gamle kung Gösta” – han tog pengar där pengar fanns. Han företog sin mycket omtalade reduktion av kyrkornas och klostrens ägodelar, räddade fäderneslandet, men brakte dessa institutioner i trångmål. (Detta skedde efter reformationen).

Gustaf Vasa gjorde Kronan (d.v.s. staten) rik och när så ”långfingrade herremän” ville lägga vantarna på Norrlands jord svarade han dem: ”Den jord som icke bebyggd är hör Gud, Konungen och Sveriges krona till”. Och därvid blev det.’

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.