Arktis blir isfritt på sommaren vad vi än gör

KLIMAT Ny forskning visar att sommarisen i Arktis kommer att försvinna, hur vi än  hanterar klimatförändringarna. Det är alltså inte som FN:s klimatpanel IPCC menade, att Norra Ishavet och Nordpolen kan bli utan sommaris 2050 om världen fortsätter släppa ut växthusgaser. Det är värre.

Arktis kommer helt enkelt förlora sin sommaris även om världen mot all förmodan skulle nå målet om 1,5 graders uppvärmning, även om vi stoppar växthuseffekten i skrivande stund. Går det långsammare, eller om utsläppen ökar – ja, då kommer isfria somrar redan tidigt, under 2030-talet beräknar man.

Havsisen som täcker norra Arktis smälte förr normalt ner till ungefär hälften till den lägsta utbredningen i september. Sedan 1979 har den emellertid minskat med ungefär hälften. 

Om havsisen fortsätter att minska kan det leda till att den polära jetströmmen (ett smalt band av snabb vind från väster till öster  med stor betydelse för vädret på marknivå) förändras och att än mer permafrost smälter, vilket i sin tur släpper ut mer växthusgaser i atmosfären och skyndar på dess uppvärmning.

Ja, klimatnyheter är sällan uppmuntrande läsning, eftersom de visar den fullständiga likgiltighet (eller möjligen den vilseförande teknik- och profitoptimism) med vilken kapitalismens politiker reagerar på alarmerande rapporter och forskning. Det är lätt att glömma det som verkligen är uppmuntrande: att både kapitalismen och dess politiker bara finns till så länge de arbetande människorna accepterar deras agenda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.