Norra ishavet värms upp i snabb takt

KLIMAT Resultaten från forskningsexpeditionen Mosaic till Norra Ishavet visar att temperaturen i havsvattnet ökat kraftigt. Det beror på en omfattande inströmning av allt varmare vatten från Atlanten.

Expeditionens frågeställning var varför just Arktis värms upp så mycket snabbare än övriga regioner i världen, något som man länge känt till. Här har havsisens tjocklek sommartid minskat med över 60 procent jämfört med 1970-talet.

Forskarna fann att det är stora mängder varmt vatten från Atlanten som kommer in och har den här kraftiga effekten. Havstemperaturen vid 100 meters djup har ökat från cirka minus 1,8 till plus 3 grader, och kallt och varmt vatten hade blandats mycket mer än man trodde. När vattnet blandas blir ytvattnet under isen varmare och isen smälts underifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.