Socialdemokraterna och kapitalet: Björn Rosengren

INRIKES Mellan Socialdemokraternas politiker och näringslivet finns det täta band – tusen små trådar binder dem samman med kapitalet. Det är långt ifrån en slump att partiets absoluta toppskikt hittar bekväma positioner i toppen av storföretagen. Det är deras politik de hela tiden fört och för detta belönas de. Därför kommer vi under våren att rikta strålkastarna mot några av de många socialdemokratiska politiker som hittat hem hos näringslivet.

Björn Rosengren har många strängar på sin lyra. Han började sin bana inom fackföreningsrörelsen och var mellan 1976 och 1982 ordförande för Sveriges Kommunaltjänstemannaförbundet, det som idag heter Vision. Därefter tog han över som ordförande för TCO, där han satt fram till 1994, då det kom fram att han besökt porrklubbar och tvingades avgå.

Efter sin fackliga karriär var han landshövding i Norrbotten i tre år, varefter han blev näringsminister 1998 under Göran Persson. Denna post hade han till 2002.

Ett år senare togs han upp av Stenbecksfären – i 13 år var han rådgivare åt Stenbecks investmentbolag Kinnevik innan han bestämde sig för att satsa på sitt eget företag, Priority Group.

Kinnevik har en lång historia och grundades redan på 30-talet. Historiskt har man investerat i bland annat Sandvik och Billerud Korsnäs men det nuvarande ägandet är fokuserat till Zalando och Tele2.

Att Rosengren fick stanna så länge som han fick på Kinnevik är talande – det är ju samma intressen han företrädde i sin post som näringsminister och som rådgivare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.